Intervențiile programate în cadrul instituțiilor medicale, după ridicarea stării de urgență

Intervențiile programate în cadrul instituțiilor medicale, după ridicarea stării de urgență

Începând cu data de 16 mai, serviciile medicale programate prestate în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești și de asistență medicală primară, care au fost limitate pe durata stării de urgență, pentru a preveni răspândirea infecției cu noul Coronavirus, vor fi relansate gradual.

La prima etapă, vor fi reluate serviciile de chirurgie de o zi, intervențiile chirurgicale la pacienții cu risc anestetic mic, serviciile de reabilitare precoce a pacienților după AVC, infarct miocardic, traumatisme, prestate în cadrul instituțiilor medicale spitalicești.

La fel, vor fi relansate gradual serviciile programate din cadrul asistenței medicale primare și specializate de ambulator: examenele medicale cu scop profilactic în condiții de ambulator, activitățile consultativ-diagnostice și de tratament, activitățile de imunizare,  asistența medicală stomatologică programată.

Totodadă, începând cu data de 16 mai 2020, se reia activitatea Comisiilor medicale de examinare a conducătorilor de vehicul, Comisiilor de examinare pentru angajare la muncă în țară și peste hotarele republicii, Comisiilor medico-militare pentru examinarea medicală a recruților, Comisiilor de examinare medicală la angajare în muncă, Comisiilor de examinare medicală pentru port-armă, Comisiilor de examinare medicală de trimitere pentru expertizare și prelungire a gradului de dizabilitate.

Vor fi menținute în continuare măsurile de supraveghere, consultațiile la distanță, prin telefon, pagini în rețele de socializare, în vederea asigurării continue a tratamentului de susținere, în cazul maladiilor cronice, inclusiv minimalizărea vizitelor în instituția medico-sanitară, în scopul prevenirii riscului de infectare cu Coronavirus de tip nou (COVID – 19).

Accesul la serviciile medicale programate se va face doar în baza programării prealabile, cu respectarea strictă a măsurilor de precauție împotriva virusului COVID-19.