Situația epidemiologică prin infecția COVID-19, 24 aprilie

Situația epidemiologică prin infecția COVID-19, 24 aprilie

În Republica Moldova sunt înregistrate la moment 2926 cazuri de infecție cu noul tip de Coronavirus. Dintre care, 338 cazuri în regiunea transnistreană.

 

În ultimele 24h, în cadrul Centrului COVID-19 au fost internați 40 pacienți cu suspecție la COVID-19.

 

Starea de sănătate a persoanelor infectate: 214 – stare gravă (17 pacienţi sunt conectaţi la respiraţie asistată), 546 – stare de gravitate medie, restul în stare satisfăcătoare. De asemenea, 75 de copii infectați cu COVID-19 sunt internaţi în instituţiile spitaliceşti, starea de sănătate fiind de gravitate medie și satisfăcătoare, doi copii în stare gravă.

 

În total, au fost confirmate 762 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-203, asistenţi medicali-274, felceri-47, paramedici- 1, farmacişti-13, personal auxiliar-224 persoane.

  

Totodată, au fost înregistrate 2 cazuri noi de deces:

 

Deces 81: Femeie în vârstă de 67 de ani, din r-nul Edineţ, internată  la SC Bălți pe data de 20.04.2020. Comorbidităţi: insuficiență renală, diabet zaharat.

Deces 82: Bărbat de 75 ani, din r-nul Ştefan Vodă, transferat de la Spitalul MSMPS la IMSP Institutul de Medicină Urgentă la data de 07.04.2020, în stare foarte gravă. Pneumonie polisegmentară bilaterală, evoluție gravă, insuficiența respiratorie gr III.

 

Până la ziua de azi, 755 persoane au fost tratate, 94 persoane fiind externate pe parcursul zilei de ieri, iar 82 au decedat din cauza COVID-19.

 

În localitatea Cocieri, la Centrul de Plasament temporar pentru persoane cu dizabilităţi, a fost identificat un nou focar de infecţie COVID-19. Până în prezent, au fost confirmaţi pozitiv cu noul Coronavirus, 8 beneficiari şi 3 angajaţi ai Centrului, respectiv au fost prelevate probe de laborator pentru alţi 40 de angajaţi şi 58 de beneficiari.

 

La fel, Viorica Dumbrăveanu a informat că astăzi vor fi aplicate măsuri intense de testare la IMSP SP Căuşeni şi IMSP SR Orhei.

 

Totodată, pe Platforma Punctului Focal, s-a discutat despre măsurile restrictive la infecţia COVID-19, care urmează să fie aplicate în  următoarele perioade: 27 aprilie, odată cu revenirea bugetarilor la locurile de muncă, 15 mai, data încetării stării de urgenţă în Republica Moldova şi 1 iunie,  în contextul  sărbătoririi Paştelui Blajinilor în acest an. Ulterior, periodicitatea aplicării măsurilor restrictive vor fi determinate în funcţie de situaţia epidemiologică din Republica Moldova.