115 cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 de ore

115 cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 de ore

Astăzi, 5 mai, au fost înregistrate alte 115 cazuri noi de infecție cu noul Coronavirus, după procesarea a 924 de probe. Toate cazurile sunt cu transmitere locală. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la  4363 cazuri.

 

Distribuția cazurilor COVID-19 după teritorii administrative: Chișinău – 69, Dubăsari – 8, Criuleni – 5, Făleşti – 5, Bălţi -4, Cahul – 4, Ialoveni – 3, Drochia -2, Sîngerei  – 2, Basarabeasca – 1, Călăraşi – 1, Teleneşti – 1. Totodată, alte 10 cazuri de infecție cu virusul COVID-19 au fost confirmate astăzi în Transnistria.

 

Din numărul total de cazuri din această zi, 19 sunt lucrători medicali: medici – 4, asistenți medicali – 9, felceri– 1, personal auxiliar – 5.

 

Informăm despre înregistrarea a 2 decese, cauzate de infecţia COVID-19:

 

Deces 135: Femeie de 66 ani, internată pe data de 13.04.2020la IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălţi. Comorbidităţi: obezitate gr. III-IV, insuficienţă cardio-respiratorie, epilepsie.

Deces 136: Bărbat de 88 ani din Tiraspol. Comorbidităţi: boală ischemică a cordului, cardiomiopatie.

 

În total 1544 persoane au fost tratate, iar 136 au decedat din cauza COVID-19.

 

Viorica Dumbrăveanu a anunţat că astăzi a fost activat laboratorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, din Cahul, în scopul fortificării capacităţii de testare a persoanelor suspecte, care întrunesc criteriile definiției de caz pentru COVID-19 şi contacţii acestora. Toţi specialiştii din cadrul laboratorului au fost instruiţi şi vor activa în două ture, cu respectarea recomandărilor şi protocoalelor aplicate în toate laboratoarele activate în ţară.

 

Cu ocazia Zilei internaționale a moașelor, marcată pe data de 5 mai, Viorica Dumbrăveanu a venit cu un mesaj de felicitare pentru cele circa 600 de moașe care lucrează în sistemul medical din Republica Moldova şi le-a mulţumit pentru  muncă și dedicație.

 

Totodată, ministrul a reiterat îndemnul adresat cetăţenilor de a respecta recomandările specialiştilor, pentru a-şi proteja sănătatea proprie şi a celor din jur.