Serviciile medicale prestate în cadrul instituțiilor medico-sanitare din capitală sunt reluate gradual

Serviciile medicale prestate în cadrul instituțiilor medico-sanitare din capitală sunt reluate gradual

Primăria municipiului Chişinău informează că începând cu data de 16 mai, a.c., au fost reluate, gradual, serviciile medicale programate, prestate în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești și de asistență medicală primară, limitate pe perioada stării de urgență.

Informaţii în acest sens au fost prezentate luni, în cadrul şedinţei operative a serviciilor municipale, de către şefa Direcţiei generale asistenţă socială şi sănătate, Tatiana Bucearschi.

La prima etapă, vor fi prestate serviciile chirurgiei de o zi, intervențiile chirurgicale la pacienții cu risc anestetic mic, serviciile de reabilitare precoce a pacienților după AVC, infarct miocardic, traumatisme, oferite în cadrul instituțiilor medicale spitalicești.

La fel, sunt relansate gradual serviciile programate din cadrul asistenței medicale primare și specializate de ambulatoriu: examenele medicale cu scop profilactic în condiții de ambulatoriu, activitățile consultativ-diagnostice și de tratament, activitățile de imunizare, asistența medicală stomatologică programată.

Totodată, au fost reluate activitățile Comisiilor medicale de examinare a conducătorilor de vehicule, Comisiilor de examinare pentru angajare la muncă în țară și peste hotarele republicii, Comisiilor medico-militare pentru examinarea medicală a recruților, Comisiilor de examinare medicală la angajare în muncă, Comisiilor de examinare medicală pentru port-armă, Comisiilor de examinare medicală de trimitere pentru expertizare și prelungire a gradului de dezabilitate.

De asemenea, sunt menținute în continuare măsurile de supraveghere, consultațiile la distanță, prin telefon și a rețelelor de socializare, în vederea asigurării continue a tratamentului de susținere, în cazul maladiilor cronice, inclusiv minimalizarea vizitelor în instituția medico-sanitară, cu scopul de a preveni riscul de infectare cu COVID-19.

Menţionăm că acordarea serviciilor medicale programate se va efectua doar în baza programării prealabile.