Circa 1591 de medici de familie, pe prima linie în lupta cu COVID-19, în Republica Moldova

Circa 1591 de medici de familie, pe prima linie în lupta cu COVID-19, în Republica Moldova

„Astăzi este Ziua Internaţională a Medicului de Familie, prietenul tuturor, de la naștere și până la sfârșitul vieții, care cu profesionalism, răbdare şi înţelegere, are grijă de sănătatea noastră. În aceste momente, medicii de familie se află în prima linie în lupta cu infecția COVID-19, dând dovadă de curaj și rezistență, pentru că viața oamenilor este prioritate. Îmi exprim recunoștința pentru cei 1591 de medici de familie și 3932 de asistenți ai medicilor de familie din țara noastră, pentru tot angajamentul de care dau dovadă și pentru munca pe care o fac zi de zi”, Viorica Dumbrăveanu.

 

Datorită provocărilor impuse de situație și responsabilităților asumate de medicii de familie în contextul noului focar global de Coronavirus, tematica Zilei Internaționale a Medicului de Familie în anul 2020, este „Medicii de familie, pe prima linie”. Subiectul este relevant pentru toate țările lumii și pentru Republica Moldova.

 

Medicii de familie din Republica Moldova sunt implicați activ în tratamentul pacienților cu forme ușoare de COVID-19, începând cu 10 aprilie, când a fost lansat tratamentul la domiciliu. În acest context, 1411 persoane, identificate cu caz suspect la COVID – 19, au fost incluse în tratament la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie. Dintre aceștia, 477 persoane au fost finalizat tratamentul cu vindecare, iar 526 pacienți sunt în continuare, în tratament activ la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie.

 

Ziua Internațională a medicilor de familie este o oportunitate de a recunoaște rolul central al medicilor de familie în furnizarea de îngrijiri de sănătate personale, complete și continue pentru toată populația și de a analiza progresele înregistrate în medicina de familie. Totodată, este un prilej de a mulțumi tuturor medicilor de familie din Republica Moldova, pentru profesionalismul, responsabilitatea, dedicația și înțelegerea de care dau dovadă.

 

În Republica Moldova, activează 1591 medici de familie și 3932 asistenți medicali de familie, în cadrul a 35 Centre de Sănătate raionale, 5 Asociații Medicale Teritoriale, 2 Centre ale Medicilor de Familie și 264 Centre de Sănătate rurale. Totodată, 25 de prestatori își exercită independent profesiunea de medic de familie și 12 prestatori sunt privați.