Raportul OMS cu privire la comportamentele legate de sănătate ale copiilor de 11–15 ani din Europa relevă faptul că mai mulți adolescenți raportează îngrijorări de sănătate mintală

Raportul OMS cu privire la comportamentele legate de sănătate ale copiilor de 11–15 ani din Europa relevă faptul că mai mulți adolescenți raportează îngrijorări de sănătate mintală

Raportul privind sănătatea și bunăstarea adolescenților, publicat astăzi de Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa prezintă date extinse (dintre anii 2014-2018) despre sănătatea fizică, relațiile sociale și bunăstarea mintală a 227.441 de elevi cu vârstele cuprinse între 11, 13 și 15 ani, din 45 de țări, inclusiv din Republica Moldova.

Raportul prezintă date noi, inclusiv date privind diferențele și similaritățile în sănătatea și dezvoltarea adolescenților din Moldova în comparație cu alte țări din regiune. Astfel, s-a constatat că în Republica Moldova, elevii raportează că sunt cu mult mai frecvent decât în majoritatea țărilor din regine implicați în hărțuieli școlare (bulling) – 16% au fost hărțuiți la școală cel puțin de două ori în ultimele două luni din 2018, comparativ cu 11% în 2014.

„Acest studiu, la care participă alte 44 de țări, inclusiv și Republica Moldova, ne permite să concluzionăm la nivel de țară cum am evoluat la capitolul dezvoltării sănătoase a tinerilor. Indicatorii vor servi drept un instrument important pentru elaborarea politicilor MSMPS, astfel încât să îmbunătățim calitatea vieții tinerilor. Apreciez tinerii noștri care sunt bine antrenați în activitățile desfășurate, în contextul prevenirii răspândirii infecției COVID-19, de către rețeaua Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor”, a menționat Tatiana Zatîc, șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare.

Evoluțiile din Republica Moldova

Raportul prezintă concluziile Studiului „Comportamentele și percepțiile legate de sănătate ale adolescenților”, ce  se realizează la fiecare patru ani de rețeaua internațională de cercetători Health Behaviour in School-aged Children (HBSC). În Republica Moldova acesta  este realizat de echipa de cercetare națională HBSC, care activează în baza Centrului de resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor NEOVITA, cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în Moldova.

Comparativ cu datele din 2014, tinerii din Republica Moldova raportează:

 • Mai mulți adolescenți apreciază că starea lor de sănătate este bună și excelentă – 83% în 2018, comparativ cu 77% în 2014.
 • Au un consum mult mai mare de fructe zilnic – 46% în 2018, comparativ cu 33% în 2014.
 • Mai puțini fumează cel puțin o dată pe săptămână – 8% în 2018 comparativ cu 9% în 2014
 • Mult mai puțini consumă alcool cel puțin o dată pe săptămână – 24% în 2018 comparativ cu 32% în 2014
 • Mai puțini au avut relații sexuale la vârsta de 15 ani – 13,3% în 2018, comparativ cu 18,3% în 2014

           Domeniile cu cele mai îngrijorătoare rezultate comparabile:

 • Moldova prezintă unul dintre cele mai înalte niveluri ale prevalenței hărțuielilor școlare (bulling) – face parte din grupul celor 5 țări cu prevalență a experienței de hărțuială din partea celorlalți și în top 3 țări cu prevalență a experienței de hărțuire a altora.
 • Adolescenții din Moldova fac parte din grupul celor 5 țări cu cea mai mică proporție a celor care se spală pe dinți de mai multe ori pe zi – doar în aproape jumătate din cazuri.
 • Tinerii de 15 ani din Moldova se află în grupul celor 3 țări cu cea mai mică rată de utilizare constantă a prezervativului în rândul adolescenților activi sexual (unul dintre cele mai scăzute Scoruri de afluență a familiei / Family Affluence Score (FAS) – 39 din 100 posibil).

Raportul indică că bunăstarea mintală generală se reduce odată cu creșterea copiilor, în special fetele fiind expuse riscului de înregistrare a unor rezultate slabe privind bunăstarea mintală, comparativ cu băieții. În toate cele 45 de țări incluse în raport, unul din patru adolescenți declară că se simte nervos, iritabil sau are dificultăți de adormire cel puțin o dată pe săptămână.

„Faptul că un număr tot mai mare de băieți și fete din întreaga Regiune europeană raportează sănătate mintală precară – simțindu-se rău, nervoși sau iritabili – este o preocupare pentru noi toți”, a menționat Igor Pokanevych, reprezentantul OMS din Republica Moldova „Modul în care răspundem la această problemă în creștere va avea un ecou pentru generații întregi. Investirea în tineri, de exemplu, asigurându-le acces facil la serviciile de sănătate mintală corespunzătoare nevoilor lor, va oferi un dividend triplu: aducând beneficii de sănătate, sociale și economice adolescenților de astăzi, adulților de mâine și generațiilor viitoare”, a adăugat el.

În circa o treime din țări, raportul denotă o creștere a numărului adolescenților care se simt presați de lucrul școlar și o reducere a numărului tinerilor care declară că le place școala, comparativ cu 2014. În majoritatea țărilor, experiența școlară se înrăutățește odată cu vârsta, satisfacția școlară și percepția adolescenților cu privire la sprijinului din partea colegilor reducându-se odată cu creșterea presiunii lucrului școlar.

Tabloul internațional

Sinteza privind sănătatea și bunăstarea adolescenților în regiune relevă o serie de concluzii importante, inclusiv:

 • Mai puțin de unu din cinci adolescenți îndeplinesc recomandările OMS privind activitatea fizică – nivelurile au scăzut în circa o treime din țări după 2014, în special în rândul băieților. Participarea rămâne deosebit de scăzută pentru fete și adolescenții mai mari.
 • Majoritatea adolescenților nu îndeplinesc recomandările nutriționale actuale, subminându-și capacitatea de dezvoltare sănătoasă. Aproape doi din trei adolescenți nu mănâncă suficiente alimente bogate în nutrienți, unul din patru consumând dulciuri și unul din șase consumând băuturi zaharoase în fiecare zi.
 • Nivelurile supraponderării și obezității au crescut din 2014 și în prezent afectează unul din cinci tineri, nivelurile fiind mai ridicate în rândul băieților și a adolescenților mai tineri; unul din patru adolescenți se percepe ca fiind prea gras, în special fetele.
 • Ratele consumului de băuturi și a fumatului au continuat să scadă, însă numărul consumatorilor de alcool și tutun actuali rămâne mare în rândul tinerilor de 15 ani, alcoolul fiind substanța cea mai frecvent consumată. Unul din cinci tineri de 15 ani (20%) s-a îmbătat de două ori sau mai mult în viața lor și aproape unul din șapte (15%) s-a îmbătat în ultimele 30 de zile.
 • Comportamentul sexual riscant: unul din patru adolescenți care fac sex întrețin relații sexuale neprotejate. La 15 ani, unul din patru băieți (24%) și una din șapte fete (14%) raportează că a avut relații sexuale.

La momentul lansării  studiului, ce prezintă datele din 2017/2018, lumea se confruntă cu pandemia de COVID-19. Astfel, următorul studiu, care va prezenta constatările din 2021/2022, va reflecta impactul pandemiei asupra vieții tinerilor.

„Gama largă de probleme abordate de studiul HBSC oferă o perspectivă importantă asupra vieții adolescentului de astăzi și trebuie să ne ofere și o bază de referință utilă pentru măsurarea impactului COVID-19 asupra adolescenței atunci când vor apărea rezultatele următorului studiu în 2022”, a afirmat Martin Weber, manager de Program pentru Sănătatea Copiilor și Adolescenților, Biroul regional OMS pentru Europa. „Datele ne vor permite să măsurăm modul în care închiderea prelungită a școlilor și izolarea comunităților au afectat interacțiunile sociale ale tinerilor, precum și bunăstarea lor fizică și mintală.”

Despre studiul HBSC

Studiul HBSC a analizat experiențele tinerilor timp de peste 35 de ani și constituie un instrument esențial pentru identificarea progresului în baza unui număr mare de indicatori de sănătate și sociali, precum și pentru scoaterea în evidență a domeniilor de îngrijorare care ar putea necesita acțiuni strategice concertate și intervenții practice.

Datele HBSC sunt utilizate la nivel național, regional și internațional pentru a obține noi perspective asupra sănătății și bunăstării adolescenților, pentru a înțelege factorii sociali determinanți ai sănătății și pentru a informa politicile și practicile întru îmbunătățirea vieții tinerilor din toată regiunea europeană și din Canada.

Centrul de coordonare internațională HBSC își are sediul la Universitatea din Glasgow, Regatul Unit. Mai multe detalii despre studiu și țările participante sunt disponibile la www.hbsc.org.

Pentru mai multe detalii:

Despre studiul HBSChttp://www.euro.who.int/en/health-topics/Life-stages/child-and-adolescent-health/health-behaviour-in-school-aged-children-hbsc

Raportul HBSC 2017-2018http://www.euro.who.int/en/health-topics/Life-stages/child-and-adolescent-health/health-behaviour-in-school-aged-children-hbsc/hbsc-2020