Donează sânge pentru o lume sănătoasă

Donează sânge pentru o lume sănătoasă

Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne și autoritățile publice locale, organizează, în perioada 25 mai-26 iunie curent, un lunar de informare și promovare a donării voluntare de sânge, cu genericul „Donează sânge pentru o lume sănătoasă!”, dedicat populației țării, în special reprezentanților forțelor de apărare și angajații Poliției de Frontieră.

 

Lunarul de informare va promova acțiunile de donare benevolă a sângelui. Donarea voluntară de sânge este gest frumos de sprijin al sistemului medical și de solidaritate față de pacienții, a căror viață poate avea continuitate datorită sângele donat.

 

În cadrul campaniei, vor fi organizate Zile de donare voluntară a sângelui în mai multe localități din țară.

 

Cu grijă pentru fiecare cetățean în situație de urgență în sănătate, facem apel la angajații și soldații forțelor armate, angajații Poliției de Frontieră, precum și la întreaga populație a ţării să doneze sânge altruist, contribuind, astfel la „dăruirea de viaţă”, printr-un act de înalt spirit civic.

 

Pentru siguranța populației și prevenirea răspândirii infecției COVID-19, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui și secțiile de transfuzie a sângelui din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice în comun cu partenerii, vor aplica normele de organizare a donatorilor de sânge/componente sanguine pentru perioada stării de urgență în sănătate publică, aprobate în acest scop de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecție Socială.

 

Este de apreciat că, în Republica Moldova numărul donărilor voluntare de sânge se majorează treptat în ultimii ani, atingând cota de 96 la sută.

 

Organizarea lunarului ”Donează sânge pentru o lume sănătoasă” este o măsură a Planului de acțiuni în cadrul „Programului național de securitate transfuzională, autosigurare a țării cu produse sanguine pentru anii 2017-2021” și are drept scop încurajarea întregii societății să doneze benevol sânge, în schimbul unei satisfacţii morale şi conştientizare a faptului, că au contribuit la salvarea unor vieţi umane.

 

Programul zilelor de donare poate fi accesat aici.  Pentru informații suplimentare, apelați 022-109055 sau 022-109065.