USAID și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) continuă să ofere suport pentru prevenirea şi controlul COVID-19 și, în mod special, să fortifice capacitățile de testare la noul coronavirus (SARS-CoV-2) a rețelei naționale de laboratoare din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătatea Publică (ANSP). Suportul oferit de cele două organizații în mărime de peste 200.000 de dolari va contribui la sporirea capacităților de procesare a probelor la COVID-19 și obținerea rezultatelor în timp util.
Lotul constă din: 1 mașină PCR System (dispozitiv de laborator care analizează ADN-ul prin reacție de polimerizare în lanț (PCR) în timp real, ce permite identificarea genelor virusului sau altor microorganisme), zeci de seturi de reagenți și 21.000 de seturi de consumabile de laborator pentru a asigura calitatea și veridicitatea rezultatului la SARS-CoV-2 au fost livrate Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale (MSMPS) și ANSP. Echipamentele au fost achiziționate de OMS din fondurile acordate de USAID.
„Ne bucurăm de faptul că parteneri precum USAID și OMS sunt alături de sistemul sănătății din Republica Moldova în lupta cu pandemia. Fortificarea capacităților de laborator ale țării este una din prioritățile naționale de răspuns la infecția COVID-19”, a spus Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale.
Totodată, OMS acordă suport tehnic MSMPS şi ANSP să coordoneze şi să monitorizeze acțiunile de răspuns la COVID-19, oferind suport tehnic în elaborarea ghidurilor, recomandărilor tehnice în domenii precum supravegherea epidemiologică și răspunsul la urgențe de sănătate publică, managementul clinic și consolidarea sistemului de sănătate, prevenirea și controlul infecțiilor, comunicarea în situații de risc, instruiri pentru lucrătorii medicali.
„Livrarea echipamentului și a consumabilelor, posibilă aportului USAID, va contribui semnificativ la dotarea laboratoarelor cu cele necesare pentru a asigura calitatea și operativitatea testărilor de laborator la SARS-CoV-2 și oferirea rezultatelor în timp util pacienților și sistemului medical în general”, a specificat Dr Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova.
Directorul ANSP, Nicolae Furtună, şi-a exprimat recunoştinţa şi gratitudinea pentru susţinerea acordată de OMS şi a adus sincere mulţumiri pentru colaborarea şi suportul în lupta cu această pandemie.
Sistemul ONU în Republica Moldova și partenerii de dezvoltare susțin răspunsul național la pandemie prin activități care își propun protecția oamenilor și creșterea capacităților sistemului de sănătate.
Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-642