Subiecte abordate în cadrul şedinţei operative organizate în regim online, cu şefii subdiviziunilor teritoriale ale ANSP:
- Situaţia actuală în localităţile din ţară şi acţiunile întreprinse pentru prevenirea riscurilor de inundaţii şi evitarea consecinţelor nefaste asupra stării de sănătate a populaţiei. În acest scop, continuă monitorizarea situației, prin activităţi complexe cu autorităţile publice locale. Specialiştii ANSP întreprind măsuri de sensibilizare a cetăţenilor privind riscurile inundaţiilor şi vin cu recomandări care să nu admită agravarea situaţiei epidemiologice, prin prisma riscurilor pentru sănătatea publică. Pentru a nu admite acumulările de apă și inundarea caselor de locuit, beciurilor, fântânilor de mină, sondelor arteziene, veceurilor de curte etc. este necesară: monitorizarea de către APL a albiei râurilor și râulețelor, mai ales, a celor care traversează localitățile rurale; neadmiterea păstrării și depozitării în afara curților a materialelor de construcție, nutrețurilor; curățarea în totalitate și dezinfecția fântânilor de mină inundate; evitarea consumului apei potabile din fântânile afectate de inundaţii; consumul doar a apei potabile îmbuteliate, unde nu există apeducte; folosirea apei fierte pentru prepararea hranei; efectuarea dezinfecţiei, cu folosirea doar a substanţelor dezinfectate admise de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale; neadmiterea în alimentație a produselor și crudităților expuse poluării cu ape murdare; respectarea strictă a regulilor de igienă individuală.
Informaţii privind procedura de dezinfecţie a fântânilor de mină, dar şi alte recomandări pentru populaţie, le găsiţi aici: https://ansp.md/index.php/recomandari-pe-care-trebuie-sa-le-cunoasca-populatia-in-cazul-inundatiilor/.
- Situaţia epidemiologică privind infecţia COVID-19, măsurile de prevenire și reducere a riscului de transmitere în localităţile din ţară, evoluția și tendința procesului epidemiologic în fiecare teritoriu administrativ. În context, a fost reiterată necesitatea respectării cu stricteţe a măsurilor de sănătatea publică. De asemenea, s-a discutat despre activitatea rețelei naționale de laboratoare din cadrul ANSP, în special din Bălţi şi Cahul, cu menţionarea necesităţilor, sarcinilor şi a recomandărilor pentru eficientizarea activităţii acestora.
- Aspecte privind desfăşurarea controalelor de specialiștii ANSP abilitați cu drept de control, inclusiv la nivel teritorial, în privinţa persoanelor fizice și juridice care și-au reluat activitatea și sunt pasibile controlului de stat în domeniul sănătății publice cu referire la implementarea măsurilor de prevenire și control al infecției COVID-19.
- Măsuri de precauţie necesare de a fi întreprinse pentru evitarea efectelor negative ale temperaturilor ridicate(caniculare) asupra sănătăţii populaţiei. Recomandări pentru reducerea efectelor nefaste pentru sănătate asociate cu temperaturile caniculare, pot fi găsite aici: https://ansp.md/index.php/temperaturile-caniculare-fenomene-cu-impact-asupra-sanatatii/