Activitatea gheretelor amplasate pentru desfășurarea comerțului ambulant stradal în perioada estivală 2020 este legală

Activitatea gheretelor amplasate pentru desfășurarea comerțului ambulant stradal în perioada estivală 2020 este legală

Primăria municipiului Chișinău informează că numărul gheretelor care activează în prezent pe străzile din capitală a fost redus față de situația din anii precedenți, iar unitățile de comerț nominalizate funcționează în baza schemelor de amplasare aprobate de autoritățile locale (dispoziția primarului general nr. 304-d din 26 iunie 2020 „Cu privire la amplasarea comerțului ambulant stradal în perioada estivală 2020″, care este plasată pe pagina web oficială a Primăriei „chisinau.md”). În baza acestui document, persoanele interesate se pot informa despre legalitatea de amplasare a gheretelor.

Informații în acest sens au fost prezentate de viceprimarul Inga Ionesii, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale de marți.

Primarul general, Ion Ceban, a solicitat aceste precizări de la persoanele responsabile din cadrul APL Chișinău, în contextul când cetățenii invocă în continuare cazuri despre apariția de noi gherete pe teritoriul orașului.

Edilul a ținut să precizeze că unitățile amplasate pe străzi și în zonele de agrement, pentru asigurarea locuitorilor cu băuturi răcoritoare, înghețată și produse de patiserie, este temporară, până la 31 octombrie 2020, astfel că după expirarea autorizațiilor de funcționare ale acestora, respectivele gherete vor fi evacuate.

La rândul său, viceprimarul de ramură a informat că municipalitatea a decis să susțină mai mulți agenți economici care și-au sistat activitatea o anumită perioadă, din cauza pandemiei COVID-19. „Pentru a le da posibilitatea antreprenorilor să-și recupereze cât de cât o parte din pierderile suportate, le-am permis amplasarea acestora în parcuri și pe străzi centrale. Dar nu s-a exagerat. Am acționat din considerentul necesităților de asigurare cu apă și înghețată a cetățenilor urbei. Toate amplasările de unități sunt făcute în baza schemelor aprobate și coordonate cu preturile”, a mai precizat Inga Ionesii.  

În prezent, municipalitatea perfectează un regulament cu privire la desfășurarea licitațiilor pentru obținerea dreptului de amplasare a gheretelor pe teritoriul municipiului, astfel că odată cu intrarea în vigoare a documentului de politici, numărul de unități de comerț de acest fel va scădea și va exista o viziune asupra modului de amplasare. Totodată, e de menționat că Primăria a definitivat Conceptul cu privire la desfășurarea comerțului stradal, care va fi propus spre aprobare Consiliului municipal Chișinău.