Colaborarea intersectorială privind respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19

Colaborarea intersectorială privind respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Agenția Națională Transport Auto continuă desfășurarea  acțiunilor de prevenire și control a răspândirii infecției COVID-19 pe teritoriul țării, în contextul relaxării măsurilor de restricție, aprobate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Pe parcursul săptămânii precedente, au fost supuse verificării de către specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică,  231 obiective, dintre care la 45 obiective au fost atestate abateri de la normele stabilite. Au fost aplicate 25 procese verbale și sistată activitatea a 4 unități de prestări servicii, dintre care 3 frizerii.

În perioada 8-14 iulie curent, inspectorii ANSA au efectuat 453 controale și 25 controale comune cu Inspectoratul General de Poliție, ANSP și APL. Urmare, au fost stabilite 55 neconformități. Au fost verificate repetat 48 piețe agroalimentare, urmare fiind întocmite 27 procese verbale.

Angajații Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării monitorizează permanent situația în locurile publice (parcuri, stații de așteptare, curțile blocurilor), pentru responsabilizarea populației privind respectarea măsurilor de sănătate publică.

Totodată, aceștia sunt antrenați în controale comune cu ANSP și ANSA. Urmare a măsurilor întreprinse pe parcursul săptămânii trecute, au fost documentate 338 de contravenții, cele mai multe încălcări ale cetățenilor, fiind constatate în locurile publice- 131.

De asemenea, au fost înregistrate 179 apeluri la Serviciul 112, cu privire la informarea despre încălcările măsurilor de prevenire a infecției COVID-19, observate în locurile publice. Urmare, persoanele care nu s-au conformat cerințelor au fost sancționate.

Totodată, au fost documentate 100 cazuri în care cetățenii nu au respectat regimul de autoizolare.

Reiterăm obligativitatea respectării regimului de autoizolare timp de 14 zile pentru:

– persoanele testate pozitiv cu forme ușoare ale bolii;

– persoanele stabilite ca contacți;

– persoanele vindecate;

– cetățenii care au intrat pe teritoriul RM.

Rămâne în vigoare interzicerea activității tuturor parcurilor de distracție și a terenurilor de joacă în perioada pandemiei și conformarea autoritățile locale în acest sens.

Conform Hotărârii nr. 20 a CNESP din 10 iulie, pct 19, se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică şi cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidenţă epidemiologică a evenimentului, după modelul (nume, prenume, IDNP, număr de telefon, adresă email, adresă de domiciliu). Întrunirile nu pot fi organizate în adiacentul instituţiilor publice, de învăţământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecţie.

MSMPS îndeamnă persoanele fizice și juridice să respecte măsurile de prevenire şi control a infecţiei COVID-19:

-evitarea aglomerațiilor și respectarea distanței sociale între persoane de minim 1 metru;

-respectarea regulilor de igienă a mâinilor;

-respectarea regulilor de igienă respiratorie;

-respectarea, sub proprie răspundere, a regimului de autoizolare de către persoanele cărora li se stabilește regimul respectiv;

-monitorizarea personală de fiecare persoană fizică a stării de sănătate;

-purtarea măștilor în transportul public, spațiile comerciale și spații publice închise, în situația în care nu poate fi respectată distanța socială/fizică. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.