PREMIERĂ: Studii clinice destinate tratamentului pacienţilor cu COVID-19

PREMIERĂ: Studii clinice destinate tratamentului pacienţilor cu COVID-19

Trei medicamente inovative în tratamentul COVID-19 vor fi testate în Republica Moldova. Trei studii clinice au fost aprobate de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Astfel, două cercetări se vor desfășura în Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, iar al treilea – la spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.

Primul studiu prevede cercetarea clinică a unui medicament inovativ elaborat pentru a stopa „furtuna de citokine” prin diminuarea leziunilor pulmonare acute asociate cu COVID-19 şi a sindromului de detresă respiratorie. Astfel, ar putea fi redusă semnificativ rata cazurilor grave şi perioada de spitalizare. Durata tratamentului va fi de până la 7 zile, în funcție de răspunsul individual al fiecărui organism.

„Pacienții noștri vor avea acces la cele mai performante preparate. Studiul va consolida clinica universitară, deci va fi o colaborare strânsă între universitate și spital. În echipă au fost incluși profesioniștii Clinicii, cu competențe înalte. Consider că vom avea rezultate bune”, a menționat profesorul universitar, Victor Cojocaru. șefului Clinicii anestezie și terapie intensivă din cadrul Spitalului Republican.

Al doilea studiu clinic va fi inițiat de o companie americană de biotehnologie, având ca produs de investigație un medicament nou, care deja a demonstrat o activitate antivirală promițătoare împotriva mai multor coronavirusuri umane. Produsul va fi administrat, sub formă de comprimate, timp de 5 zile și are ca scop stoparea multiplicării virusului şi prin urmare, distrugerea totală a acestuia.

„Pentru noi este un privilegiu și totodată o oportunitate că aceste companii farmaceutice de cercetare, dezvoltare și producere de medicamente din SUA, UE și Canada au ales Republica Moldova, alături de alte state importante, pentru a desfășura aceste studii clinice, care își propun dezvoltarea de medicamente eficiente pentru tratamentul infecției COVID-19, de care vor beneficia inclusiv cetățenii noștri”, a declarat Eremei Priseajniuc, director general al AMDM.

La studiu clinic vor putea participa până la 50 de persoane, iar durata lor va fi de până la șase luni. În prezent, cercetări similare sunt desfășurate în mai multe state ale lumii, precum SUA, Belgia, Finlanda, Suedia, Marea Britanie și România.

Cel de-al treilea medicament anti COVID-19 va fi testat la spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Studiul este internațional, multicentric și se desfășoară în paralel în 35 de centre din Uniunea Europeană și SUA. Inițiator și coordonator al acestor studii este Universitatea Stanford din Statele Unite. Medicamentul este produs de două companii farmaceutice germane.

Preparatul are o acțiune antivirală, fiind un compus nou, care și-a demonstrat eficacitatea și siguranța la dozele de cercetare administrate la pacienții diagnosticați cu infecția COVID-19 de gravitate moderat-severă. Potrivit Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, persoanele eligibile vor fi  informate despre preparatele studiate şi vor decide singure dacă acceptă administrarea acestora.