Starea de urgenţă în sănătate publică, prelungită

Starea de urgenţă în sănătate publică, prelungită

Starea de urgenţă în sănătate publică a fost prelungită până pe 31 august!  Decizia a fost luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.cAutorităţile anunţă că de pe 1 august sunt permise evenimentele culturale, însă în aer liber şi cu cel mult 50 de spectatori. Totodată, moldovenii care vor reveni în ţară după 1 august vor trebui să stea 14 zile în autoizolare.

Rămâne interzisă desfăşurarea activităţilor în incinta teatrelor, cinematografelor şi sălilor de concerte.  Însă, acestea îşi vor fi deschise uşile doar pentru repetiţiile artiştilor. Din 1 august vor putea fi organizate evenimente culturale, în aer liber, de către instituţiile teatral-concertistice şi cinema, acreditate de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. La eveniment, vor putea participa maximum 50 de spectatori.

Totodată, vor putea  fi reluate antrenamentele şi competiţiile sportive în spaţii închise, organizate de Federaţiile sportive naţionale, fără spectatori. Aflarea în locuri publice precum păduri, parcuri, alei sau plaje se va permite pentru grupuri nu mai mari de trei persoane. Respectarea distanţei fizice de cel puţin 1 metru rămâne obligatorie. Grădiniţele, şcolile, gimnaziile şi universităţile vor fi deschise pentru admiterea elevilor sau studenţilor, însă procesul educaţional rămâne suspendat.

Organizarea ceremoniilor, precum nunţi sau cumetrii, în continuare va fi interzisă în localurile publice şi private. În acelaşi timp, se va admite desfăşurarea evenimentelor în  unităţile de alimentaţie publică cu participarea a cel mult 50 de persoane în condiţii strict regulamentare. Totodată sunt permise activităţile de turism şi recreere în aer liber, cum ar fi: ciclism, alergat, canotaj sau pescuit, cu participarea grupurilor de cel mult 10 persoane.