A fost reluată colectarea datelor în cadrul studiului „Generații și Gen”

A fost reluată colectarea datelor în cadrul studiului „Generații și Gen”

Săptămâna aceasta a fost reluat procesul de colectare a datelor în cadrul Studiului demografic „Generații și Gen”, lansat în ianuarie 2020 și sistat temporar din cauza pandemiei. Cercetarea se realizează pentru prima dată în Republica Moldova și va oferi date statistice despre procesele demografice din țara noastră, în baza cărora vor fi elaborate politici demografice. Procesul de colectare are loc într-un format nou, fiind asigurate măsurile de protecție împotriva COVID-19.

Cercetarea va oferi date dezagregate, în baza cărora vor fi elaborate politici demografice referitoare la: prevenirea infertilității, intenția de a avea copii, numărul de copii doriți, îmbătrânirea populației, migrația, speranța de viață joasă, în special în rândul bărbaților și alte aspecte.

În cadrul procesului de colectare a datelor vor fi asigurate măsurile de protecție împotriva COVID-19, cei 100 de operatori de teren implicați în sondaj fiind instruiți online, pe parcursul lunii iulie, de către un expert din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Operatorii de teren au primit seturi de  echipament de protecție, ce include mască, mănuși și dezinfectant.

Chestionarea are loc doar în aer liber, respectându-se recomandările OMS și ale Comisiei Naționale de Sănătate Publică. De asemenea, toți respondenții care participă la studiu primesc mască și mănuși de unică folosință.

Autorii au ajustat metodologia de cercetare a studiului prin integrarea unei secțiuni cu întrebări referitoare la COVID-19, care va permite evaluarea impactului virusului printr-o analiză comparativă a situației din societate de până la pandemie și după declanșarea acesteia.

Colectarea datelor va avea loc până în luna octombrie 2020 și se va desfășura pe întreg teritoriul țării, fiind chestionate în total până la 20 de mii de persoane. Studiul Generații și Gen s-a desfășurat până în prezent în 24 de țări.