UE în sprijinul lucrătorii din asistența medicală primară din Cahul și Ungheni

UE în sprijinul lucrătorii din asistența medicală primară din Cahul și Ungheni

Medicii din Cahul şi Ungheni au primit echipamente de protecţie pentru a răspunde eficient şi în siguranţă la pandemia COVID-19. Este vorba despre un lot de 2000 de halate impermeabile şi 1600 de costume de unică folosinţă, oferite de UNICEF şi PNUD din fondurile Uniunii Europene. Astfel, echipamentul va ajunge la aproximativ 580 de lucrători medicali din 100 de centre de sănătate şi oficii ale medicilor de familie. Ajutorul face parte din inițiativa UE „Solidaritate pentru Sănătate”.

Donaţia, în valoare de aproape 20 de mii de euro, a fost oferită prin programul „EU4Moldova: Regiuni cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UNICEF și PNUD.

„Uniunea Europeană rămâne unul dintre cei mai mari susținători ai Republicii Moldova în această perioadă dificilă. Împreună cu statele sale membre, în cadrul TeamEurope, și cu parteneri internaționali, suntem aici pentru a contribui la sprijinul necesar oamenilor și lucrătorilor din sectorul sănătății pentru a preveni și a depăși consecințele acestei crize”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Lucrătorii medicali sunt în mod incontestabil în prima linie a luptei împotriva pandemiei COVID-19, iar medicii de familie și asistenții medicali care merg în vizite la domiciliu sunt eroii și eroinele invizibile ale pandemiei. Livrarea acestui echipament de protecție va reduce riscul la care se expun în activitatea lor de zi cu zi și va ajuta la protejarea lor, precum și a familiilor și a copiilor”, a declarat Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova.

„Contextul actual și criza de sănătate publică ne determină să acordăm prioritate asigurării centrelor de asistență medicală primară și personalului acestora cu echipamente de protecție individuală necesar, dar și măsurilor de educare a publicului”, a declarat Nicolae Dandiș, primarul orașului Cahul.

„Medicii și asistentele noastre au nevoie mai mult decât oricând de echipament individual de protecție. Au nevoie de sprijinul comunității, al statului, dar și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim Uniunii Europene pentru sprijinul permanent și necondiționat”, a declarat Alexandru Ambros, primarul orașului Ungheni.

Ca parte a răspunsului său global la pandemia de coronavirus, Uniunea Europeană a donat deja ţării noastre un lot de 1,5 milioane de echipamente personale de protecție, inclusiv respiratoare medicale și măști, ochelari de protecție și halate, pentru a asigura siguranţa lucrătorilor medicali din Republica Moldova. Echipamentele au fost achiziţionate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.