Autoritățile vin cu un apel către cetățeni și agenți economici să respecte măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19

Autoritățile vin cu un apel către cetățeni și agenți economici să respecte măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Agenția Națională Transport Auto continuă desfășurarea  acțiunilor de prevenire și control a răspândirii infecției COVID-19 pe teritoriul țării, în contextul relaxării măsurilor de restricție, aprobate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Astfel, în perioada 05-11 august curent, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au verificat 150 obiective ale economiei naționale, la 51 din ele fiind depistate încălcări. Urmare, au fost aplicate 73 procese verbale: frizerii-28, farmacii-4, instituții medicale-4, unități de comerț și producere- 37. A fost sistată activitatea a 2 frizerii și  a unui obiectiv de comerț.

Pe parcursul ultimei săptămâni, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au efectuat de comun cu Inspectoralul General de Poliție,   8 controale și au verificat 286 unități economice: magazine alimentare, farmacii veterinare, depozite, piețe agro-alimentare, fiind depistate 33 neconformități. Urmare, au fost întocmite 23 procese de contravenție.

ANSP și ANSA îndeamnă cetățenii și agenții economici să respecte măsurile de protecție în sănătate publică:

-Evitarea aglomerațiilor și respectarea distanței de minim 1 m;

-Purtarea corectă a măștilor. Aceasta trebuie să acopere atât gura, cât și nasul;

-Asigurarea personalului cu echipament de protecție.

-Efectuarea termometriei vizitatorilor și personalului.

Pe parcursul ultimei săptămâni, inspectorii Agenției Naționale Transport Auto au continuat operațiunile de monitorizare și control inopinat în comun cu Inspectoratul Național de Securitate Publică, în mun. Chișinău, raioanele Soroca, Căușeni, Ștefan Vodă, Cimișlia, Taraclia, Comrat și Ceadâr-Lunga. Concomitent, au fost desfășurate operațiuni de control în mun. Chișinău, care s-au axat nemijlocit pe transportul rutier de persoane în regim de taxi, vizând respectarea recomandărilor și cerințelor pe perioada pandemiei. În temeiul unor abateri, ANTA a emis prescripții la 6 operatori de transport.

Urmare a încălcărilor depistate, ANTA vine cu recomandări  către șoferi și călători:

-Evitarea supraîncărcării mijloacelor de transport;

– Purtarea măștii de protecție în transportul public. Aceasta trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.

-Asigurarea cu echipament de protecție a angajaților antrenați în prestarea serviciilor de transport rutier de persoane.

– Curățarea și dezinfectarea suprafețelor din interiorul mijloacelor de transport public înainte de rută/cursă, cât și în stațiile terminus.

– Monitorizarea stării de sănătate/Efectuarea triajului.

Totodată, peste 10 mii angajații ai Ministerului Afacerilor Interne  sunt implicați în verificarea privind respectarea  măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19, de către populație.

Pe parcursul ultimei săptămâni, au fost înregistrate peste 333 apeluri la Serviciul 112, cu privire la informarea despre încălcările măsurilor de prevenire a infecției COVID-19, observate în locurile publice deschise.

De asemenea, au fost documentate 505 încălcări la persoane fizice și juridice, cele mai frecvente fiind depistate în spațiile publice deschise (parcuri și terase), cât  și piețele comerciale.

Reiterăm obligativitatea respectării regimului de autoizolare timp de 14 zile pentru:

– persoanele testate pozitiv cu forme ușoare ale bolii;

– persoanele contacți cu pacienți infectați;

– persoanele vindecate cu testul negativ după tratamentul infecției;

– cetățenii care au intrat pe teritoriul RM.

Rămâne în vigoare interzicerea activității parcurilor de distracție, locurilor de agrement, terenurilor de joacă în perioada stării de urgență în sănătate publică.