Agenția Medicamentului a mai aprobat un studiu clinic pentru tratamentul COVID-19

Agenția Medicamentului a mai aprobat un studiu clinic pentru tratamentul COVID-19

Un nou studiu clinic, destinat tratamentului infecției COVID-19, a fost aprobat  de comisia specializată pe lângă Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM). Cercetarea clinică se va desfășura la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” și Institutului de medicină urgentă din Chişinău.

Studiul internațional se desfășoară la inițiativa unui centru de cercetare din Marea Britanie. Producătorii medicamentului sunt două companii farmaceutice din Australia.

„Cercetarea medicală este vitală pentru obținerea de noi tratamente orientate pe rezultate clinice pozitive în beneficiul pacienților. AMDM în comun cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” este în permanentă căutare de soluții inovative, pentru a identifica metode de tratament eficiente pe care le așteaptă pacienții și medicii din Republica Moldova”, a declarat Eremei Priseajniuc, directorul general al AMDM.

Anterior, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a mai aprobat trei studii clinice destinate tratamentului COVID-19. Astfel, două cercetări se vor desfășura în Spitalul clinic republican „Timofei Moșneaga”, iar al treilea – la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”.

Potrivit Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, persoanele eligibile vor fi  informate despre preparatele studiate şi vor decide singure dacă acceptă administrarea acestora. Toate cercetările clinice sunt efectuate sub supravegherea și evaluarea Comitetului Național de Expertiză Etică a Studiului Clinic pe lângă Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.