Studiu: 80% dintre moldoveni sunt de acord să poarte obligatoriu masca în spațiile publice închise

Studiu: 80% dintre moldoveni sunt de acord să poarte obligatoriu masca în spațiile publice închise

Șase din zece moldoveni consideră că virusul COVID-19 nu este periculos, iar 80% sunt de acord să poarte obligatoriu măşti în spațiile publice închise, transport și magazine. Este concluzia primului studiu care reflectă viziunile comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova. Cercetarea a fost lansată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Conform studiului, 3 din 10 respondenți consideră că s-ar putea infecta de COVID-19 și că acest lucru ar fi grav, în timp ce 23% susțin contrariul. Majoritatea respondenților nu par deosebit de îngrijorați de COVID-19. 61% spun că virusul nu este periculos. Cei care sunt mai afectați emoțional sunt preponderent vârstnicii, femeile, oamenii cu nivel înalt de studii și cei care au încredere în sectorul medical.

Totodată, 90% dintre cei chestionați știu care sunt măsurile de protecție, majoritatea identificând corect comportamentele. Deși se simt foarte încrezători în privința cunoștințele pe care le au despre cum să se protejeze, respondenții se simt mai puțin capabili să evite o infecție. Cele mai scăzute niveluri de cunoștințe sunt legate de vizitele celor dragi și evitarea evenimentelor sociale. Acestea sunt forme de distanțare fizică, ce pot fi importante pentru a opri răspândirea infecției. De asemenea, nivelul de cunoaștere este mai redus privind măsurile de autoizolare, purtarea măștii și dezinfectarea telefonului mobil.

66% dintre respondenți spun că se informează despre virus des sau foarte des. În perioada de carantină, 86% dintre participanții la sondaj au cumpărat materiale de protecție sanitară (măști, mănuși), iar 12% nici nu au de gând să facă acest lucru. 72% nu au interacționat cu persoanele de la care ar putea să se infecteze, iar 60% au evitat să meargă la medic pentru investigații ce pot fi amânate. Totodată, 17% s-au alimentat mai nesănătos și 8% au băut mai mult alcool, decât de obicei.

La general, datele arată o conformitate ridicată față de măsurile recomandate. Se observă o acceptare mai joasă a comportamentelor asociate distanțării fizice și rămânerii acasă atunci când persoanele au simptome asemănătoare infecției COVID-19.

60% din respondenți consideră că mass-media exagerează relatările despre noul coronavirus – majoritatea din aceste persoane sunt tinere, nu fac parte din grupurile de risc și au puțină încrede în personalul medical. Respondenții au, în general, încredere mare în mass-media, urmată de conversații cu familia, prietenii și rețelele de socializare. Medicul de familie, medicii în general și angajatorul sunt cele mai de încredere persoane pentru moldoveni.

În pandemie, moldovenii s-au îngrijorat cel mai mult de: starea de sănătate a persoanelor dragi (91%), pierderea cuiva drag (89%) și criza economică (82%). Există o acceptare foarte mare a faptului că Guvernul este capabil să aplice izolarea persoanelor infectate sau care au interacționat cu cineva bolnav.                                

61% dintre participanții la sondaj consideră că grupurile în parcuri ar trebui să fie limitate la 3 persoane. Puțin peste jumătate dintre cei chestionați sunt de părere că doar persoanele de peste 63 de ani ar trebui să stea acasă. 46% din respondenți nu sunt de acord cu redeschiderea școlilor pentru copiii mici, dar nu și pentru cei din clasele mai mari, care-și pot purta de grijă. 70%  dintre persoanele chestionate susțin deschiderea frontierelor, reluarea zborurilor și redeschiderea piețelor, în timp ce 41% nu sunt de acord cu reluarea activității sălilor de sport și fitness.

Acceptarea unui vaccin dacă ar fi disponibil este în proporție de 31%. 52% dintre respondenți susțin că restricțiile nu au fost anulate prea devreme. 64% dintre participanți sunt de acord că vor continua să respecte restricțiile, chiar dacă nu vor mai fi obligatorii sau recomandate.

Cercetarea a fost realizată în perioada 10-17 iulie, pe un eșantion de 1.005 persoane din 411 localități. Marja de eroare este de ± 3%. În total, sunt planificate 4 runde ale studiului. Următoarea colectare a datelor este planificată pentru mijlocul lunii august.

Chestionarul a fost elaborat de Biroul Regional OMS pentru Europa pentru toate țările din regiune, acesta fiind ajustat la contextul național și situația epidemiologică din Republica Moldova. Datele au fost colectate de Centrul de Analiză și Investigații Sociologice, Politologice și Psihologice „CIVIS” prin intermediul interviurilor telefonice asistate de computer, iar analiza a fost efectuată de Biroul Regional OMS pentru Europa în parteneriat cu Universitatea din Erfurt (Germania). Studiul a fost realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene și Biroului Regional OMS pentru Europa.