În UTA Gagauzia vor fi consolidate capacitățile de tratament a copiilor infectați cu COVID-19 și pacienților cu forme grave ale bolii

În UTA Gagauzia vor fi consolidate capacitățile de tratament a copiilor infectați cu COVID-19 și pacienților cu forme grave ale bolii

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu a efectuat astăzi o vizită de lucru în UTA Găgăuzia, pentru a discuta problemele cu care se confruntă în gestionarea pandemiei COVID-19, dar și a evalua nivelul de pregătire a secțiilor pentru copii și Terapie Intensivă, care urmează să fie activate suplimentar.

Aceasta a avut discuții cu conducerea UTA Găgăuzia, instituțiilor medicale și sociale.

Astfel, va fi activată secția pentru copiii infectați cu COVID-19, cu o capacitate de 20 paturi în cadrul Spitalului Raional Ceadîr-Lunga și o secție de Terapie Intensivă cu 6 paturi în cadrul Spitalului Raional Comrat.

 “Mulțumesc autorităților și colegilor din sistemul medical pentru promptitudine și cooperare. Datorită unei comunicări eficiente am reușit să identificăm  soluții pentru fiecare problemă”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Totodată, aceasta a dat asigurări că Ministerul va oferi tot suportul necesar pentru dotarea secțiilor cu echipamente și dispozitive medicale, astfel încât,  acestea să funcționeze la  capacitate maximă.

Ministrul  a informat că în UTA Găgăuzia vor fi distribuite ambulanțe noi din lotul care urmează a fi livrat din Turcia și a vorbit despre proiectul de consolidare a serviciului Aviasan, care urmează să fie renovat integral din proiectul Băncii Mondiale.

O altă prioritate pentru sistemul medical este consolidarea rețelei de laboratoare la nivel național, pentru a face față pandemiei COVID-19, dar și altor boli infecțioase. În acest context,  sunt precăutate posibilități pentru  dezvoltarea unui laborator în UTA Găgăuzia.

Guvernatorul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, a subliniat buna colaborare cu echipa Ministerului și a reiterat importanța de acționa în echipă pentru a trece peste pandemia COVID-19, dar și pentru îmbunătățirea situației în sistemul medical.

La moment, sunt internați 61 pacienți în Spitalul Raional Ceadîr-Lunga și Spitalul Raional Comrat.

În total, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 1782 de infectare cu COVID-19, în UTA Găgăuzia.