Donații pentru combaterea pandemiei COVID-19

Donații pentru combaterea pandemiei COVID-19

Viziere de protecție, salopete medicale, halate impermeabile, măști medicale și mănuși de unică folosință. Toate ajutoarele au ajuns la medicii, asistenții medicali și infirmierele implicate în lupta cu virusul COVID-19. Donațiile vin din partea mai multor companii și asociații din țara noastră. Echipamente individuale de protecție au fost distribuite și serviciilor sociale „Locuințe protejate”.

Săptămâna trecută, Spitalul clinic republican „Timofei Moșneaga” a primit 1.000 de viziere de protecție, 1.000 de costume și 20.000 de măști de protecție de unică folosință din partea Republicii Malta. Suportul face parte din cea de a doua tranșă a ajutorului umanitar acordat țării noastre în contextul luptei cu pandemia COVID -19.

Recent, instituția medicală a mai primit măști de oxigen, paturi, consumabile medicale și echipamente de protecție din partea Fondului Umanitar „ORA Internațional Moldova”.

Iar secțiile Anestezie și Terapie Intensivă de la Institutul de Medicină Urgentă au primit bunuri în valoare de 57 mii lei, din partea companiei „Endo-Chirurgie”. Ajutoarele, printre care sisteme de aspirație traheobronșic, tuburi endotraheale, sisteme aspirale de circuit închis au fost împărțite de Victor Ghereg, fiul regretatului savant Valeriu Ghereg.

La medicii de la Institutul de Medicină Urgentă au ajuns și aparate medicale necesare în tratamentul pacienților cu COVID-19 care au nevoie de intubare. Donația a fost oferită de Slovak Aid în cadrul unui proiect de granturi, în care IMU a fost desemnat câștigător. Astfel, au fost oferite 4 videolaringoscoape, 4 pulsoximetre și un sensor de oxigen, în valoare de 10.000 euro.

„Este o achiziție foarte necesară pentru Institutul de Medicină Urgentă. Suntem foarte bucuroși că echipa noastră a câștigat acest proiect. Luptăm zi de zi pentru salvarea de vieți omenești. Mulțumesc colegilor mei care se implică și depun efort pentru a rezista în aceste condiții complicate”, a menționat directorul spitalului, Mihai Ciocanu.

Săptămâna trecută, Centrul de Plasament Temporar pentru Persoanele cu Dizabilități (adulte) din municipiul Bălți a beneficiat de echipamente individuale de protecție, în sumă de 172 de mii de lei. Ajutoarele au fost achiziționate în cadrul proiectului „Locuință protejată – un vis împlinit al persoanelor cu dizabilități intelectuale din mun. Bălți”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația „Soros Moldova”.

Echipamentele individuale de protecție sunt destinate angajaților instituției și beneficiarilor, inclusiv celor din două servicii sociale „Locuință protejată”. Au fost oferite 300 de seturi de salopete medicale laminate, 300 de salopete medicale de unică folosință, 200 de viziere, 230 de perechi de ochelari, 1.000 de halate de unică folosință cu bonete incluse, 500 de perechi de botoșei lungi (laminați), 1.000 de bonete de unică folosință, 2.000 de măști chirurgicale, 2.000 de mănuși, 2.000 de botoșei simpli, 300 de respiratoare N95.