„Ai grijă de tine, ai grijă de mine!” – cu ajutorul unei piese muzicale, copiii vor adopta comportamente sigure în contextul redeschiderii școlilor și a grădinițelor

„Ai grijă de tine, ai grijă de mine!” – cu ajutorul unei piese muzicale, copiii vor adopta comportamente sigure în contextul redeschiderii școlilor și a grădinițelor

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, UNICEF și OMS, în colaborare cu Georgeta Voinovan și postul de televiziune Gurinel TV, au produs o piesă muzicală – „Ai grijă de tine, ai grijă de mine!” care îi va învăța pe copiii de vârstă preșcolară și cei din clasele primare să contribuie la prevenirea răspândirii infecției COVID-19 în comunitățile lor și să rămână protejați. De la debutul pandemiei în Republica Moldova, aproape 2.000 de copii au fost bolnavi de COVID-19, peste 500 fiind sub vârsta de 5 ani.

În piesa care vine cu un mesaj de solidaritate între generații, se spune că „dacă tu ai grijă de tine, ai grijă de mine”. „Copiii învață cel mai bine prin interacțiunea umană, iar când vorbim de copiii de vârstă mică, este foarte important să menținem un proces de învățare pozitiv și participativ,” spune interpreta Georgeta Voinovan. „Momentele plăcute, cum ar fi cântatul împreună, sau învățarea prin joc, sunt modalități distractive de a-i învăța pe copii să se protejeze fără a-i stresa și a le insufla frica.”  

Pe măsură ce lumea luptă împotriva focarului de COVID-19, un număr considerabil de părinți și copii din întreaga lume au fost afectați și de închiderea școlilor și a grădinițelor. La nivel global, peste 40 de milioane de copii din întreaga lume au ratat educația timpurie în anul pregătitor pentru școală, în condițiile închiderii instituțiilor de educație timpurie din cauza pandemiei COVID-19, potrivit unui studiu UNICEF.

Activitatea a fost realizată ca parte a Programului de prevenire și răspuns la COVID-19, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Asistență Internațională (USAID). Proiectul face parte din asistența de 2,2 milioane USD oferită de Guvernul SUA, prin intermediul USAID, pentru a stopa răspândirea COVID-19 în Republica Moldova.

În același context, vloggerița Patricia, în vârstă de 6 ani, s-a alăturat mesajelor de redeschidere în siguranță a școlilor și a grădinițelor. Patricia le explică copiilor care sunt regulile principale de prevenire a noului coronavirus într-o manieră prietenoasă și utilă.