În fiecare an, la 19 noiembrie se marchează Ziua Mondială a toaletei (World Toilet Day), cu scopul de a atrage atenţia asupra faptului că circa 4,2 miliarde de oameni de pe glob trăiesc fără acces la condiţii sigure de sanitație.
La nivel mondial, suntem încă departe de a atinge obiectivul de dezvoltare durabilă al ONU (ODD 6), care garantează accesul tuturor la apă şi canalizare şi asigurarea unui management durabil pentru resursele de apă:
- Peste jumătate din populația globală sau 4,2 miliarde de oameni nu au o salubritate sigură;
- 40% – sau trei miliarde de oameni trăiesc fără facilități de spălare a mâinilor cu apă și săpun;
- Aproximativ 297.000 de copii sub cinci ani, mai mult de 800 în fiecare zi – mor anual din cauza bolilor diareice din cauza igienei deficitare sau a apei nesigure;
- La nivel global, circa 80% din apele uzate generate de societate revin în ecosistem fără a fi tratate sau refolosite;
- aproximativ 2% din populaţia Uniunii Europene în a.2019 locuiau în locuinţe care nu aveau o toaletă în interior.
În Republica Moldova, potrivit Biroului Național de Statistică, localitățile rurale au cel mai redus acces la serviciile publice de canalizare – circa 4,4% din ele (a.2019), din localitățile urbane peste 95% au acces la aceste servicii.Cea mai mare pondere a localităţilor cu acces la sistemul public de canalizare este în mun. Chișinău (71,4%) și UTA Găgăuzia (15,6%), iar localităţile din regiunile Sud și Nord au cele mai mici rate de acces (5,4% și, respectiv, 4,7%).
În anul 2019, de serviciul public de canalizare au beneficiat circa 1060,9 mii persoane, dintre care 1011,5 mii din mediul urban și 49,4 mii din mediul rural. Astfel, la nivel național, în anul 2019, doar 40,3% din populație era conectată de serviciul public de canalizare, în creștere cu circa 3% față de anul 2018.
Veceurile din curți și grădini au devenit un atribut obișnuit al peizajului localităților rurale, dar este necesar să conștientizăm că în secolul XXI nu mai putem neglija această problemă. Un progres la sate nu este posibil fără o sanitație gestionată în condiții de siguranță, fărăr o schimbare de mentalitate și fără investiții pe măsură în sanitație.
Tema Zilei Mondiale a Toaletelor 2020 este “Sanitație durabilă și schimbările climatice”. Astăzi, toaletele lumii și sistemele de sanitație la care sunt conectate sunt amenințate de schimbările climatice. Inundațiile, seceta și creșterea nivelului mării, pot deteriora orice parte a sistemului de sanitație – toalete, conducte, rezervoare și stații de epurare, ceea ce poate contribui la crearea unei urgențe de sănătate publică.
Efectele schimbărilor climatice devin din ce în ce mai frecvente și mai extreme. Trebuie să facem sistemele de sanitație rezistente, astfel încât acestea să fie durabile pe măsură ce schimbările climatice se înrăutățesc. Schimbările climatice vor perturba sau distruge serviciile de sanitație pentru un număr mare de oameni dacă nu se vor întreprinde măsuri urgente. Toată lumea trebuie să aibă sanitație durabilă, apă curată și sigură și facilități de spălare a mâinilor pentru a ne proteja și reduce răspândirea bolilor infecțioase mortale precum: COVID-19, holeră și febra tifoidă.
Cum arată un sistem de sanitație durabilă?
Sanitația durabilă începe cu o toaletă care captează eficient deșeurile într-un cadru sigur, accesibil și demn. Deșeurile sunt apoi depozitate într-un rezervor, care poate fi golit ulterior de un serviciu de colectare sau transportat departe prin conducte. Următoarea etapă este tratamentul și eliminarea în siguranță a apelor uzate, care apoi poate fi reutilizată. Reutilizarea sigură a deșeurilor ajută la economisirea apei, reduce și captează emisiile de gaze cu efect de seră pentru producerea de energie și poate oferi agriculturii o sursă fiabilă de apă și substanțe nutritive.
Mesajele cheie:
- Ce legătură au toaletele cu schimbările climatice? Inundațiile, seceta și creșterea nivelului mării amenință sistemele de salubrizare: de la toalete, la fose septice și stații de epurare. Toată lumea trebuie să aibă o sanitație durabilă, care să reziste schimbărilor climatice și să mențină comunitățile sănătoase și funcționale.
- Cum ne protejează toaletele sănătatea? Sanitația durabilă este rezistentă la schimbările climatice și procesează în siguranță deșeurile umane. Toaletele, combinate cu apă curată și acces la condiții de igienă bună – contribuie la prevenirea și răspândirea infecție COVID – 19 și a viitoarelor focare de boli.
- Cum pot ajuta toaletele să lupte împotriva schimbărilor climatice? Apele uzate și nămolurile din toalete conțin apă, nutrienți și energie valoroase. Sistemele de sanitație durabile utilizează în mod productiv deșeurile pentru a stimula în siguranță agricultura și pentru a reduce și captura emisiile pentru o energie mai ecologică.
Ziua de 19 noiembrie a fost desemnată de ONU ca Ziua Mondială a Toaletei în iulie 2013, prin Rezoluţia „Igienă pentru toţi”.