Până la 15 ianuarie 2021 este instituită stare de urgență în sănătate publică în contextul creșterii numărului de cazuri confirmate de COVID – 19

Până la 15 ianuarie 2021 este instituită stare de urgență în sănătate publică în contextul creșterii numărului de cazuri confirmate de COVID – 19

Conform deciziei nr. 35 din 27 noiembrie a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) este declarată, în toată țara, stare de urgență în sănătate publică în perioada 30 noiembrie 2020 -15  ianuarie 2021. Decizia este condiționată de creșterea numărului de cazuri noi de infecția COVID – 19 confirmate la nivel național, ceea ce a impus aprobarea de noi măsuri de prevenire și control a infecției COVID-19.

Astfel, începând cu 28 noiembrie este interzisă activitatea cluburilor de noapte şi a ringurilor de dans, iar din 30 noiembrie este interzisă deservirea clienților în unitățile de alimentație publică (restaurante, baruri, cantine, cafenele) în intervalul orar 22.00-07.00.

În perioada stării de urgență în sănătate publică va fi interzisă organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor, precum și desfășurarea activităților cu prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte, caselor de cultură.

În continuare se restricționează aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane, aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 ani în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă, precum și aflarea pe terenurile de joacă pentru copii, terenurile sportive,  parcurile de distracții și zonele de agrement.

Autoritățile administrației publice centrale, autoritățile publice locale, toate persoanele juridice de drept public și de drept privat înregistrate în Republica Moldova, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, precum și toți cetățenii Republicii Moldova și alte persoane fizice aflate pe teritoriul Republicii Moldova vor asigura respectarea strictă a următoarelor măsuri de control și combatere a infecției COVID–19:

  • respectarea distanței sociale între persoane de minim 1 metru, cu excepția cazurilor când, prin prevederi speciale, se stabilește respectarea unei distanțe mai mari între persoane sau în cazul regulilor de transportare a persoanelor în transportul public;
  • respectarea regulilor de igienă a mâinilor;
  • respectarea regulilor de igienă respiratorie;
  • respectarea, sub proprie răspundere, a regimului de autoizolare de către persoanele cărora li se stabilește regimul respectiv;
  • monitorizarea personală a stării de sănătate;
  • purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice deschise și închise, cum ar fi: stațiile de așteptare a transportului, piețe agricole, transport public, magazine, farmacii, etc. Masca trebuie să acopere gura și nasul.

Totodată, se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, întrunirilor/reunirilor în grup, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică. Întrunirile nu pot fi organizate în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție.

De asemenea, se permite organizarea și desfășurarea evenimentelor festive cu caracter unic  în unitățile de alimentație publică, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică.

Altă prevedere se referă la persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova direct sau în tranzit din țări clasificate ca zonă roșie. Aceștia vor completa în mod obligatoriu fișa epidemiologică, precum și vor semna declarația pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile, în locurile determinate, cu unele excepții.