Ziua Internațională de Acoperire Universală cu Servicii de Sănătate – 12 decembrie 2020

Ziua Internațională de Acoperire Universală cu Servicii de Sănătate – 12 decembrie 2020

În fiecare an, pe 12 decembrie, lumea marchează Ziua Internațională de Acoperire Universală cu Servicii de Sănătate (AUSS) – o zi oficială desemnată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) pentru a crește gradul de conștientizare a necesității unor sisteme de sănătate puternice, echitabile și reziliente.

Ziua Internațională de Acoperire Universală cu Servicii de Sănătate a fost aprobată unanim de către ONU în a.2012, ca o prioritate esențială pentru dezvoltarea internațională, care se bazează pe principiul conform căruia: toată lumea ar trebui să aibă acces la servicii de sănătate esențiale de calitate, fără a suferi dificultăți financiare. Campania din 2020 marchează un an de când au fost raportate primele cazuri de COVID-19 și ține să reamintească omenirii că sănătatea pentru toți nu este un obiectiv undeva departe, ci o prioritate urgentă pentru a putea face față tuturor provocărilor condiționate de pandemie.

Sloganul de comunicare și conștientizare pentru acest an este: “Sănătate pentru toți: Să-i protejăm pe toți” – pentru a pune capăt acestei crize cauzate de COVID – 19 și a construi un viitor mai sigur și mai sănătos, trebuie să investim în sistemele de sănătate care ne protejează pe toți – acum.

Mesajele de comunicare sunt următoarele:

 Acoperirea universală cu servicii de sănătate nu mai poate aștepta

  • Toți oamenii au dreptul la asistență medicală de calitate, fără teama de dificultăți financiare sau discriminare.

 Investițiile în sistemele de sănătate nu mai pot aștepta

  • În perioada când oamenii și economiile suferă cel mai mult consecințele pandemiei, acum este oportun de a investi mai mult și mai inteligent în sistemele de sănătate pentru a le consolida la diferite nivele.

Responsabilitatea politică nu mai poate aștepta

  • Guvernele și autoritățile trebuie să fie responsabile de consolidarea sistemelor de sănătate și sociale care să protejeze toți cetățenii, evitând inechitățile.

 Echitatea nu poate aștepta

  • Sănătatea pentru toți nu este o dorință pe termen lung, ci o prioritate urgentă pentru a pune capăt acestei crize și a construi un viitor mai sigur și mai sănătos pentru toți.

 Lucrătorii din sănătate nu mai pot aștepta 

  • Lucrătorii din domeniul sănătății sunt coloana vertebrală a sistemului de sănătate și au fost de la început pe prima linie în lupta cu COVID-19 și autoritățile le datorează resurse, protecție și compensații echitabile de care au nevoie pentru a salva viețile oamenilor. 

Solidaritatea nu mai poate aștepta

  • Solidaritatea și colaborarea între diferite sectoare, țări, regiuni pentru a împărtăși lecțiile învățate, a ne mobiliza și a acorda sprijinul necesar – este singura modalitate de a atinge obiectivul comun: Sănătatea pentru Toți.

Acoperirea medicală universală este esențială pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, pentru un viitor mai bun pentru oameni. În această zi, ne reafirmăm angajamentul față de sănătatea tuturor ca investiție în umanitate, bunăstare și prosperitate pentru toată lumea. Pentru a promova sănătatea și bunăstarea fizică și mentală, trebuie să avem o acoperire universală a sănătății și accesul la asistență medicală de calitate. Nu trebuie să lăsăm pe nimeni fără atenție și fără ajutor.

Vocea ta contează

La 12 decembrie, alăturați-vă mișcării pentru a solicită sisteme de sănătate puternice care să ne protejeze pe toți – acum.  În această zi, măștile nu vor fi doar cheia luptei împotriva COVID-19, ci și un puternic simbol al solidarității cu mișcarea

#Sănătate pentru toți.