Restricții de călătorie, anunțate prin decizia CNESP

Restricții de călătorie, anunțate prin decizia CNESP

Răspândirea rapidă a unei noi tulpini de SARS CoV-2 este motivul, că multe țări, inclusiv și Republica Moldova au interzis călătoriile spre Marea Britanie. Astfel,  conform ultimei decizii a Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică (CNESP) (nr. 39 din 21 decembrie 2020) se suspendă toate curselor aeriene de pasageri din și spre Marea Britanie, începând cu 23 decembrie 2020, orele 00:00.

Totodată, din 23 decembrie, orele 00.00, va fi interzisă sosirea pe Aeroportul Internațional Chișinău a pasagerilor cu escală din Marea Britanie.

Se solicită Inspectoratului General al Poliției de Frontieră să intensifice, la punctele de trecere a frontierei de stat, măsurile de sănătate publică pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19. De asemenea, se solicită autorităților din domeniul ordinii publice să intensifice supravegherea respectării de către persoanele fizice şi juridice a măsurilor de prevenire şi control al infecției COVID-19, în special a regimului de autoizolare a persoanelor.

Nerespectarea măsurilor de sănătate publică constituie pericol pentru sănătatea publică şi va servi temei pentru tragere la răspundere contravenţională şi/sau penală a persoanelor vinovate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) anunţă că cercetează împreună cu autoritățile britanice de sănătate publică noua tulpină a coronavirusului și va ține la curent statele membre și publicul pe măsură ce se va afla mai multe despre caracteristicile noi tulpini de SARS CoV-2 și despre orice implicații.

Potrivit specialiștilor din Marea Britanie, noua tulpină se răspândeşte mult mai repede, dar nu produce o rată mai mare a mortalității.