Uniunea Europeană și OMS /Europa își unesc forțele pentru a sprijini procesul de livrare și distribuire a vaccinurilor împotriva COVID-19 în Republica Moldova

Uniunea Europeană și OMS /Europa își unesc forțele pentru a sprijini procesul de livrare și distribuire a vaccinurilor împotriva COVID-19 în Republica Moldova

Uniunea Europeană și Biroul Regional al Organizației Mondială a Sănătății (OMS) pentru Europa vor lucra împreună pentru a sprijini livrarea și distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19 și organizarea procesului de vaccinare în Republica Moldova. Proiectul finanțat de Uniunea Europeană și implementat de OMS va acoperi în întregime toate fazele – de la livrarea vaccinului și până la administrarea acestuia, fiind o investiție majoră în consolidarea sistemului național de imunizări.

Proiectul va fi implementat de OMS pe o perioadă de trei ani, acesta fiind parte a unei inițiative finanțate de Uniunea Europeană în valoare de 40 de milioane de euro pentru a sprijini șase țări din regiunea europeană a OMS în pregătirea, distribuirea și monitorizarea procesului de lansare a vaccinurilor COVID-19 în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Excelența Sa, Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a menționat în acest context: „În spiritul solidarității europene, Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova în procesul de pregătire și distribuire a vaccinurilor COVID-19. Un proces de vaccinare organizat va salva vieți, reprezentând un răspuns de durată la pandemie. Uniunea Europeană demonstrează încă o dată că este aproape de poporul moldovenesc cu sprijin concret și de impact”.

„Republica Moldova a depus eforturi considerabile pentru a obține în curând vaccinul împotriva COVID-19 și de a imuniza populația, astfel încât, să fim protejați de acest virus, care a luat mii de vieți omenești. În tot acest proces, am avut parte de un suport considerabil din partea partenerilor, precum UE și OMS și ne bucură faptul că acest sprijin este unul continuu”, a subliniat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc.

Dr. Igor Pokanevych, reprezentantul OMS și șefului Biroului OMS în Republica Moldova, a declarat: „Vaccinurile oferă speranță și protecție celor care luptă în prima linie a pandemiei și celor din grupurile de risc care trăiesc cu neliniștea impactului devastator al COVID-19. Datorită acestui sprijin generos, OMS își poate consolida colaborarea cu Guvernul Republicii Moldova pentru a asigura faptul că vaccinurile vor ajunge la toți acei care au nevoie cât mai curând și eficient posibil de acestea.”

Fondurile vor fi utilizate inițial pentru a sprijini prima fază de pregătire și distribuire, cu accent pe necesitățile imediate în domeniile programatice strategice, precum planificarea, procurarea echipamentele medicale și de protecție, instruirea cadrelor medicale și campaniile de informare.

Proiectul se bazează pe sprijinul continuu al Uniunii Europene și OMS în răspunsul țărilor la pandemia COVID-19, inclusiv proiectul comun de 35 milioane de euro – Inițiativa UE „Solidari pentru sănătate”, ce are scopul de a sprijini țările partenere în lupta lor împotriva virusului și de a aborda mai bine nevoile persoanelor vulnerabile.

De asemenea, Uniunea Europeană lucrează pentru a sprijini lansarea campaniei de vaccinare în februarie, împreună cu alți parteneri internaționali. Vaccinurile care urmează a fi livrate prin intermediul platformei COVAX, parte a primei asistențe oferite Republicii Moldova, au fost autorizate în Uniunea Europeană de Agenția Europeană a Medicamentelor. Cu 853 milioane de euro, Uniunea Europeană este cel mai mare contribuitor inițial la platforma COVAX.

Sursa: Ministerul Sănătății