Echipamente IT, imprimante și laptopuri, pentru consolidarea sistemului național de supraveghere epidemiologică au fost donate Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și celor 10 centre regionale de sănătate publică. Acțiunea face parte din activitățile comune ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și USAID, parte a asistenței umanitare în domeniul sănătății ca răspuns la pandemia COVID-19.

Donația, 20 laptopuri și 10 imprimante multifuncționale, vor fi utilizate pentru îmbunătățirea procesului de colectare a datelor privind infecția COVID-19, fapt ce va permite organizarea unui răspuns prompt privind atenuarea și controlul focarelor COVID-19 la nivel raional și național.

În calitate de autoritate centrală competentă pentru supravegherea sănătății publice, unul din obiectivele de bază ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) este de a spori calitatea gestionării datelor de supraveghere pentru o mai bună implementare a măsurilor de sănătate publică, monitorizarea situației epidemiologice, detectarea timpurie a focarelor, inclusiv a celor din clusterele COVID-19.

Republica Cehă continuă să sprijine eforturile țării noastre în lupta cu pandemia COVID-19. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a recepționat un lot de echipamente specializate de protecție destinate instituțiilor medicale din țara noastră.

Lotul donat conține 300 000 de măști de protecție, 100 000 de mănuși chirurgicale , 5000 de costume de protecție, dar și 55 de ventilatoare pulmonare, esențiale pentru protecția personalului medical și tratarea pacienților în stare medie și gravă de COVID-19.

Alte 50 de ventilatoare, procurate în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova” au fost distribuite instituțiilor medicale republicane și raionale, pentru a face față numărului de pacienți internați cu COVID-19, în stare gravă și care necesită respirație asistată.

Dispozitivele medicale au ajuns la Dispensarul Republican de Narcologie, Spitalul de Dermatologie și Boli Comunicabile, IFP „Chiril Draganiuc”, Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Cancelariei de Stat, SCR „Timofei Moșneaga”, Spitalul Clinic al MSMPS, IMC Clinica „Emilian Coțaga”, Spitalul Clinic din Bălți, Spitalele raionale Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Florești, Edineț, Hâncești, SCMC „V. Ignatenco”, SCM „Sf. Arh. Mihail”, SCM Nr.1, SCM „Sf. Treime”.

Totodată, un lot de echipamente medicale de protecție a ajuns la Institutul de Medicină Urgentă. Donația include 100.000 măști de protecție, 5.000 de respiratoare și 5.000 de alte unități de protecție oferite de o companie austriacă prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în Austria. Costul total al suportului constituie 175.500 euro.
Foto credit: OMS