Întrebări și răspunsuri despre vaccinarea împotriva virusului COVID-19

Întrebări și răspunsuri despre vaccinarea împotriva virusului COVID-19

Care sunt etapele campaniei de imunizare? Este obligatorie vaccinarea împotriva COVID-19? Cât de sigure sunt vaccinurile? Sunt doar câteva dintre cele mai frecvente întrebări legate de procesul de imunizare împotriva virusului pandemic. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat o listă de întrebări și răspunsuri, pentru ca oamenii să aibă acces la informații corecte și veridice legate de acest proces.

Care sunt grupurile țintă ale campaniei de vaccinare?

În fază inițială, grupurile țintă sunt personalul medical și persoanele din grupurile de risc. Prin vaccinarea personalului medical, sistemul de sănătate va putea să acorde toată atenția pentru tratarea fiecărui pacient infectat cu COVID-19 și în același timp să nu se expună riscului de a se infecta și a face boala într-o formă severă. Acest lucru va permite personalului medical să salveze și mai multe vieți, inclusiv a medicilor și asistenților medicali, care lucrează de la începutul pandemiei în prima linie.

Vaccinarea persoanelor din grupurile de risc, îi va proteja de infecție, de formele severe de boală, care necesită spitalizare și, desigur, de urmările grave, care pot cauza inclusiv decesul. Vaccinarea persoanelor vulnerabile va duce la scăderea considerabilă a numărului de decese și va reduce din presiunea enormă la care este supus zilnic sistemul medical.

Odată ce disponibilitatea unuia sau mai multor vaccinuri autorizate și achiziționate crește, vaccinarea va fi realizată pentru un grup mai mare de populație, până la imunizarea tuturor celor, care și-au exprimat dorința de a se vaccina.

Prioritatea va fi acordată următoarelor grupuri: lucrătorii medicali /sau lucrătorii din domeniul sănătății; personalul și beneficiarii din cadrul centrelor de plasament temporar sau de lungă durată; adulții cu vârsta mai mare de 60 ani (grup cu risc sporit); persoanele cu comorbidități; lucrătorii din domeniul social; lucrătorii din domeniul educației; angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar; populația generală, indiferent de vârstă, care nu s-au regăsit în grupurile prioritare.

Ce reprezintă platforma COVAX și de ce Republica Moldova va primi gratuit sau la prețuri preferențiale vaccinuri împotriva COVID-19?

COVAX este o inițiativă globală, care are drept scop accelerarea dezvoltării și fabricării vaccinurilor anti-COVID-19 și garantarea accesului echitabil la vaccinuri anti-COVID-19, gratuit pentru 20% din populație pentru 92 țări, care sunt parte a inițiativei. COVAX este gestionată de Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări (GAVI), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Antiepidemică (CEPI).

COVAX este o platformă care sprijină cercetarea, dezvoltarea și fabricarea unei game largi de vaccinuri. Totodată, COVAX are și rolul de negociere a prețurilor cu producătorii.

În luna Iulie 2020, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a expediat o scrisoare de intenție în adresa Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a participa la programul COVAX, iar la 30 iulie a fost aprobată eligibilitatea țării noastre. În cadrul acestui program, Republica Moldova va beneficia de 1.4 mln doze gratuite, suficiente pentru a vaccina 700 mii persoane care reprezintă 20% din populația țării. De asemenea, alte 2.074.742 de doze suficiente pentru a vaccina încă 30% din populație sau peste 1.037.371 de persoane, vor fi disponibile pentru țara noastră la prețuri preferențiale, prin mecanismul de partajare a costurilor.

Dacă o persoană a fost infectată cu COVID-19 și are deja anticorpi, de ce trebuie să se vaccineze?

Atât persoanele care au dezvoltat o formă asimptomatică, cât și persoanele care au suferit de o formă gravă, sunt eligibile pentru vaccinare. Aceasta nu este o practică nouă. De exemplu, vaccinurile împotriva rujeolei, varicelei și rabiei sunt administrate chiar și atunci când o persoană deja a fost infectată. În confirmarea celor spuse, în cadrul studiilor clinice realizate pentru vaccinul Pfizer, au fost incluse persoanele care au avut COVID-19, cele care nu au fost infectate și persoanele care au primit virusul în timpul studiului. Niciuna dintre aceste categorii nu a prezentat probleme post-vaccinare. Iar specialiștii nu au din acest motiv îngrijorări referitor la eficiența vaccinului.

Pentru ce categorii de cetățeni este contraindicată administrarea vaccinului?

Potrivit datelor oficiale, vaccinarea este contraindicată persoanelor care prezintă anamnestic de reacție alergică severă (de exemplu, anafilaxia) la orice componentă a vaccinului. De menționat că vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 nu conține latex, conservanți sau urme de ouă, acestea fiind cele mai frecvente și reactive componente ale altor vaccinuri. Necesită mai multă precauție administrarea vaccinului la persoanele cu anamnestic de reacție alergică severă la orice vaccin sau terapie injectabilă intramusculară, intravenoasă sau subcutanată. Se recomandă, ca aceste persoane să fie supravegheate pentru o perioadă de aproximativ 30 de minute după administrarea vaccinului, pentru a monitoriza apariția reacțiilor adverse imediate, în timp ce pentru celelalte persoane, este suficientă o perioadă de aproximativ 15 minute.

Este permisă vaccinarea pentru persoanele care suferă de HIV, SIDA, Cancer, Hepatite virale cronice?

Persoanele cu infecție HIV, alte afecțiuni imunodeprimante, precum și persoanele care-și administrează terapii imunosupresive prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă severă a infecției cu SARS-CoV-2. În prezent, nu sunt date disponibile care stabilesc siguranța și eficacitatea vaccinului la această categorie de persoane. Dar, acest grup de pacienți pot administra vaccinul, dacă nu prezintă alte contraindicații. Deasemenea, trebuie luat în considerație că aceste persoane sunt potențiale pentru a dezvolta un răspuns imun redus, motiv pentru care trebuie să urmeze și celelalte recomandări de protecție față de infecția SARS-CoV-2. Vaccinul poate fi administrat și persoanelor cu maladii subiacente, dar care nu au contraindicații la vaccinare.

Copiii și adolescenții tot vor fi vaccinați?

Actualmente, sunt acceptați pentru vaccinare doar copii cu vârsta de la 16 ani, în cazul administrării vaccinului Comirnaty (Pfizer) și copiii de la 18 ani, în cazul administrării vaccinului Moderna. Este important ca vaccinurile COVID-19 să fie temeinic testate la copii, deoarece nu putem presupune că vor acționa la fel ca și în cazul adulților. Acest lucru este foarte important, deoarece copiii nu sunt afectați în același mod de virus.

Este permisă/recomandată vaccinarea pentru femeile gravide? Dacă da, cum vaccinarea va afecta fătul?

Femeile însărcinate nu au fost incluse în studiile precoce privind vaccinul COVID-19, dar unele participante au fost, fie însărcinate și nu știau despre asta la acel moment, fie au rămas însărcinate pe parcursul desfășurării studiului. În consecință, există date incomplete cu privire la vaccinarea femeilor gravide. Vestea bună este că la acest grup mic de femei nu s-au depistat efecte nedorite și vaccinul a funcționat. Dar sunt necesare date suplimentare despre utilizarea vaccinului la un număr mai mare de femei însărcinate.

Mai multe instituții de profil medical specific au venit cu recomandări, ca femeile însărcinate, care fac parte dintr-un grup recomandat, să primească vaccinul anti-COVID-19, dacă aleg să facă acest lucru.

Femeile gravide, care decid să-și administreze vaccinul anti-COVID-19, trebuie să fie monitorizate de către medicul lor. De asemenea, indiferent dacă o femeie însărcinată decide să se vaccineze sau nu, ea trebuie să respecte cu strictețe măsurile recomandate de sănătate publică.

Este permisă vaccinarea pentru mamele care alăptează?

Deși femeile care alăptează nu au fost incluse în studiile clinice, datele actuale sugerează că COVID-19 nu se transmite prin laptele matern. Pe de altă parte, unele femei care alăptează vor avea un risc mai mare de expunere, astfel încât ar putea beneficia de vaccin. Se recomandă ca femeile să nu întârzie alăptarea pentru nicio perioadă de timp după ce au fost vaccinate. De asemenea, bebelușul poate beneficia de anticorpi sau celule imune care pot fi introduse prin laptele matern după vaccinarea mamei. Aceasta se numește imunitate pasivă.

Persoanele care dețin un certificat de vaccinare, vor putea călători fără a sta în autoizolare?

Condițiile de călătorie în diferite țări sunt elaborate de autoritățile responsabile pentru situațiile de urgență. Fiecare țară va decide individual privind condițiile de intrare în țară, în funcție de Recomandările OMS. La moment, persoanele care au certificat de vaccinare împotriva infecției COVID-19 pot intra pe teritoriul Republicii Moldova fără a fi necesar să stea în autoizolare.

O persoană se poate vaccina dacă la moment este infectată cu COVID-19?

Persoanele, care la moment sunt infectate, fie urmează tratamentul la domiciliu sau într-o instituție medicală, trebuie să respecte toate măsurile de izolare până la finalizarea tratamentului prescris. După ce persoanele sunt tratate și nu mai trebuie să respecte măsurile de autoizolare, sunt disponibile pentru vaccinare.

Excepție sunt persoanele care, în cadrul tratamentului împotriva virusului au urmat terapia cu anticorpi. În acest caz, ele trebuie să aștepte încă 3 luni până a fi vaccinate.

La cât timp după administrarea vaccinului persoana va avea o imunitate stabilă la COVID-19?

Vaccinurile ARNm sunt administrate în două doze. După prima doză, persoanele vaccinate vor avea o anumită imunitate, dar cel mai sigur răspuns imun al organismului, parvine după aproximativ 14 zile de la administrarea ultimei doze de vaccin. Este important să înțelegem, că vaccinul este doar unul dintre instrumentele care reduce riscul de infectare și riscul de a face boala într-o formă severă. Respectiv, persoanele vaccinate, pentru propria sănătate și sănătatea celor din jur, trebuie în continuare să respecte toate măsurile de protecție, recomandate de specialiști.

Cum au fost testate vaccinurile?

Vaccinurile anti-COVID-19 au fost dezvoltate și testate conform tuturor standardelor medicale și științifice în baza cărora au fost dezvoltate și aprobate toate vaccinurile folosite pe larg. Majoritatea vaccinurilor au fost dezvoltate în colaborare cu instituții internaționale de sănătate și instituții guvernamentale din SUA și UE, astfel s-a asigurat respectarea tuturor rigorilor științifice.

Studiile clinice de faza 1 au avut loc pe câteva zeci de persoane pentru a testa siguranța vaccinului și dacă acesta generează un răspuns imun. În etapa 2 vaccinul a fost administrat unor grupe de câteva sute sau mii de voluntari studiindu-se dacă există posibile efecte secundare și cât de bine răspunde sistemul imun al voluntarilor vaccinați. Totodată, începând cu faza 2, testările clinice au început să se desfășoare în diferite țări și în diferite grupuri de vârstă, pentru a verifica siguranța și răspunsul imun în diverse grupuri de populație.

În baza rezultatelor pozitive ale primelor două faze și după aprobarea de către autoritățile de sănătate publică, companiile au inițiat faza 3 de testare clinică – cea mai importantă, care determină eficiența și siguranța unui vaccin și rezultatele acestei faze stau la baza aprobării vaccinului de către autoritățile internaționale de sănătate. Pentru fiecare vaccin aprobat au avut loc testări clinice de faza 3 pe un număr de 20.000 – 45.000 de voluntari.

În faza 3, Pfizer și BioNTech au testat vaccinul anti-COVID-19 pe un grup de 43.500 voluntari, Moderna a testat vaccinul său în faza 3 pe un grup de 30.000 de voluntari, iar Johnson & Johnson testează vaccinul său pe un grup de 45.000 de voluntari.

Care sunt reacțiile adverse înregistrate în cadrul etapelor de dezvoltare a vaccinurilor împotriva COVID-19?

În cadrul studiilor clinice au fost înregistrate unele evenimente adverse post imunizare. EAPI-urile minore, înregistrate după administrarea vaccinurilor anti-COVID-19 sunt similare cu cele înregistrate și în cazul altor vaccinuri injectabile și includ: dureri în locul injectării, cefalee, oboseală, dureri musculare.

Au mai fost înregistrate alte EAPI minore, care includ: febra, frisoane, greața, artralgie (dureri în încheieturi). Până la moment, nu au fost raportate reacții adverse severe.

Drept precauții/contraindicații generale pentru orice vaccin sunt posibile reacții alergice, inclusiv anafilaxie, la o componentă a vaccinului.

Cineva va monitorizarea reacțiilor adverse la vaccin?

Monitorizarea reacțiilor post-imunizare se va efectua în conformitate cu Ghidul de supraveghere a EAPI în Republica Moldova și conform Ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției sociale cu privire la funcționarea sistemului de evaluare a cauzalității și clasificare a evenimentelor adverse post imunizare. La apariția unei reacții post-imunizare, se îndeplinesc pașii descriși în Ghidul de supraveghere: se va completa o fișă care va descrie EAPI și se va transmite la ANSP. Fiecare EAPI va fi raportat, evaluat și clasificat conform procedurii stabilite.

Mai multe întrebări și răspunsuri pot fi accesate aici

Sursa: Ministerul Sănătății