MSMPS a întreprins mai multe măsuri privind procurarea vaccinului împotriva COVID-19

MSMPS a întreprins mai multe măsuri privind procurarea vaccinului împotriva COVID-19

În contextul apariției informațiilor denaturate în spațiul public privind alocarea surselor financiare pentru anul 2021, în scopul procurării vaccinului împotriva COVID-19, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează:  

Guvernul a aprobat la data de 30 noiembrie 2020, proiectul Legii fondurilor Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM) pentru anul 2021, în care este prevăzută la Subprogramul „Programe naționale și speciale în domeniul ocrotirii sănătății” suma de 45,0 mln. lei, pentru acoperirea cheltuielilor legate, inclusiv, de  achiziția vaccinului împotriva COVID-19.

 În urma aprobării Legii FAOAM, Consiliul coordonator pentru stabilirea priorităților de utilizare a mijloacelor financiare din fondul măsurilor de profilaxie, la data de 29 decembrie 2020, a decis alocarea a 5,0 mln. lei pentru achiziționarea vaccinului împotriva COVID-19, din cele 45,0 mln. aprobate.

 Totodată, în fondul de rezervă al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, au fost aprobate 10,0 mln. lei pentru anul curent, care, de asemenea pot fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare, legate de îmbolnăviri şi afecţiuni urgente, adică, inclusiv, pentru achiziționarea vaccinului împotriva COVID-19.

De asemenea, pe parcursul anului 2020, au fost negociate și este aprobată suma de 212 mln.lei pentru procurarea vaccinului împotriva COVID-19 în cadrul proiectului Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, inclusiv este prevăzută suma de 30 mln. dolari pentru procurare de vaccinuri în proiectul Băncii Mondiale.

Suplimentar, la necesitate, pot fi alocate resurse financiare din fondul de intervenție (116321,3 mii lei), precum și din fondul rezervă al Guvernului (161500,0 mii lei).

Sursa: Ministerul Sănătății