A început campania de imunizare anti-COVID-19 în țara noastră. Primii care şi-au administrat vaccinul au fost lucrători medicali de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” și Institutul de Medicină Urgentă. Specialiștii spun că imunizarea și respectarea regulilor de sănătate publică sunt împreună metode eficiente de combatere a pandemiei.

Șeful Departamentului de Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Alexandru Botizatu, este primul lucrător medical căruia i-a fost administrat vaccinul AstraZeneca.



„Vaccinul împotriva COVID-19 este colacul de salvare în această pandemie. Am emoții de mândrie și gânduri bune că în sfârșit există lumină în acest tunel întunecos. Mă bucur că și colegii mei din sistemul medical doresc să se vaccineze și vom putea să ne desfășurăm munca în continuare, cu speranța că această pandemie va avea un sfârșit”, a declarat Alexandru Botizatu.


Exemplul medicului a fost urmat și de lucrătorii medicali ai Institutului de Medicină Urgentă.

Șeful Departamentului de Anestezie și Terapie Intensivă al spitalului, Adrian Belîi, a spus că „vaccinarea ne protejează sănătatea, dar și viața celor din jur. Pentru a reveni la stilul obișnuit de viață, pentru a evita tragediile și decesele, pentru a preveni chinurile unei boli cu evoluții severe, trebuie să fie vaccinate cât mai multe persoane”.

Și în instituțiile medicale din țară a început campania de vaccinare a medicilor din prima linie în lupta cu virusul COVID-19. Vaccinul AstraZeneca, livrat cu titlu gratuit de către România, a fost distribuit pe 2 martie 2021 în toate centrele de vaccinare din republică.

Prima etapă de vaccinare prevede imunizarea cadrelor medicale din secțiile de reanimare și terapie intensivă, precum și a personalului din secțiile spitalicești cu profil COVID-19. Apoi, va fi vaccinat tot personalul medical.
Foto credit: OMS