Regim special de activitate de la 1 martie 2021

Procesul de studii se desfășoară online de pe 1 martie 2021. Decizia a fost luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, din cauza creșterii numărului de îmbolnăviri. Totodată, transportul public în Chișinău va fi sistat în weekend.

Conform Hotărârii, instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal, extraşcolar, profesional tehnic şi superior, în instituțiile publice şi private, vor desfășura procesul de studii în regim online. Olimpiadele școlare nu vor mai putea fi organizate cu prezența fizică a persoanelor.

Totodată, se interzice prezența spectatorilor la activitatea instituțiilor teatral-concertistice și a caselor de cultură, iar transportul public în municipiul Chișinău va fi sistat în zilele de sâmbătă și duminică. Comisia teritorială extraordinară de sănătate publică a mun. Chișinău va stabili un regim de circulație limitat al transportului public în raza municipiului.

Instituțiile publice și cele private vor asigura un regim special de lucru, prin atragerea la serviciu a personalului strict necesar, pentru ceilalți se va dispune munca la distanță.

CNESP a mai decis ca începând cu 5 martie 2021, persoanele care vor intra în Republica Moldova, vor fi obligate să prezinte rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu 72 de ore înainte de sosire. Cei care nu se vor conforma,  vor fi obligați să respecte regimul de autoizolare de 14 zile, indiferent de zona din care vin.

Sunt scutiți de la această regulă copiii până la 5 ani, conducătorii vehiculelor rutiere de transport marfar şi a vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost, echipajele şi personalul de deservire al aeronavelor/navelor, brigăzile şi personalul de deservire al garniturilor de tren, membrii delegațiilor, lucrătorii transfrontalieri, pasagerii în tranzit și cei care au act confirmativ de administrare a vaccinului.

Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până la 15 aprilie 2021.Numărul de invitați la evenimentele festive în unităţile de alimentaţie publică a fost redus de la 50 de persoane la cel mult 20. Oaltă măsură suplimentară vizează activitatea centrelor comerciale, cărora le este interzis să activeze în zilele de weekend, începând cu 17 februarie 2021. A fost restricționată și activitatea piețelor comerciale. Prezența spectatorilor în incinta cinematografelor rămâne interzisă. De asemenea, nu este admisă activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor.

Totodată, angajații autorităților administrative centrale subordonate Guvernului vor continua activitatea în baza unui regim special de muncă de la 7:30 până la 16:00 și pauza de masă de la 12.00 până la 12:30, cu revizuire ulterioară, în funcție de situația epidemiologică.

Decizia poate fi accesată aici: https://bit.ly/3aF960M

Sursa: Ministerul Sănătății