Republica Moldova la un an de pandemie

Republica Moldova la un an de pandemie

Măsuri de carantină și autoizolare, anti-recorduri de cazuri noi şi decese, spitale aglomerate, medici epuizați. Astfel a decurs ultimul an pentru țara noastră, care a înregistrat primul caz de COVID-19 pe data de 7 martie 2020. A fost un an plin de provocări, incertitudine, dar și cu multă solidaritate și compasiune umană.

Primul caz de infectare cu COVID-19 a fost confirmat în Republica Moldova pe data de 7 martie 2020 la o femeie de 48 de ani, revenită din Italia.

Din cauza creșterii cazurilor de infectare, pe 17 martie 2020, în ţară este instituită stare de urgență, pentru 60 de zile, mai exact până în 15 mai. Au fost impuse mai multe restricții, preluate din experiența altor state afectate.

S-a decis închiderea instituțiilor de învățământ, a piețelor,  centrelor comerciale, întreprinderilor economice și din domeniul HoReCa, restricționarea transportului public, anularea zborurilor, acces limitat sau restricționat la terenurile de joacă, în parcuri și zone de agrement. Doar farmaciile și magazinele alimentare și-au continuat activitatea, monitorizând cu strictețe fluxul de cumpărători.  

COVID-19 a provocat primul deces pe 18 martie 2020. O femeie de 61 de ani, revenită din Italia, a decedat la Spitalul Republican.

La sfârșitul lunii martie, autoritățile decid să creeze Centrul de triere COVID-19, ce a permis majorarea capacității paturilor din spitalele strategice desemnate, asigurarea condițiilor de izolare pentru pacienții suspectați de COVID-19  și prevenirea răspândirii masive a cazurilor.

Primele zile de primăvară aduc carantina în satul Bălceana, Hîncești, iar mai apoi și în oraşele Ştefan-Vodă şi Soroca, dar și satul Carahasani din raionul Ștefan Vodă, care înregistrau tot mai multe cazuri de infectări.  Este permisă doar tranzitarea localității și deplasarea medicilor. 

La 10 aprilie 2020, autoritățile decid să inițieze tratamentul la domiciliu, concomitent cu prelevarea probelor acasă la persoanele suspectate de noul tip de coronavirus, de către echipele mobile.

Încă atunci autoritățile decid compensarea medicamentelor pentru tratamentul COVID-19, indiferent de statutul asigurat/neasigurat. Pentru copii compensarea este de 100%, iar pentru adulți – 70%.

La mijlocul lunii mai, după starea de urgență, în Republica Moldova se declară starea de urgenţă în sănătate publică. Localurile de agrement rămân închise, dar se redeschid cabinetele stomatologice și frizeriile.

Ulterior, autorităţile decid ca examenul de bacalaureat să fie anulat.

Tot în luna mai, reprezentanţii HoReCa şi comercianţii din pieţele Capitalei sunt nemulţumiţi de măsurile restrictive şi organizează proteste.

Ulterior, mai multe restricții au fost parțial anulate. Treptat se redeschid și centrele comerciale, însă fără cinematografe, restaurante, cafenele și spații de joacă.

Zborurile au fost reluate pe Aeroportul Internațional Chișinău pe 15 iunie 2020. Echipaţi cu măşti, mănuşi şi soluţii dezinfectante, sute de moldoveni au zburat spre Paris, Milano, Moscova, Torino, Londra şi Dublin.

După o pauză de trei luni, cafenelele, restaurantele şi localurile de agrement şi-au redeschis uşile pentru clienți, cu respectarea măsurilor de protecție.

Starea de urgenţă în sănătate publică este prelungită de la o lună la alta. În toamnă au început să fie înregistrate noi cazuri de COVID-19, cu peste 1700 de cazuri noi, iar numărul celor răpuşi de virus ajunge la 26 în fiecare zi. Medicii fac față cu greu numărului mare de pacienți, iar autoritățile amenajează secții COVID-19 în majoritatea spitalelor din țară.

Recent, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a prelungit starea de urgenţă în sănătate publică până pe 15 aprilie. Astfel, se interzic activitățile cluburilor de noapte, iar restaurantele, barurile și cafenelele pot activa până la ora 22.00. În același timp, instituțiile publice și cele private au stabilit un regim special de muncă.

În această perioadă, Republica Moldova a beneficiat de suport în combaterea pandemiei. Organizația Mondială a Sănătății, Uniunea Europeană, UNICEF, USAID, SDC, alți parteneri de dezvoltare au donat echipamente de protecție pentru lucrătorii din prima linie și dispozitive medicale esențiale în lupta cu virusul. Ajutoare au venit și din partea mai multor țări, precum România, Cehia, Franța, Elveția, Letonia, China, Federația Rusă, Polonia, Germania, Republica Belarus, Turcia, Austria, etc.

În prezent autoritățile, cu suportul partenerilor externi, au demarat procesul de imunizare anti-COVID-19 în rândul lucrătorilor medicali.  

Sursa: Ministerul Sănătății