CNESP a aprobat mai multe măsuri de restricție, în perioada 19 martie – 18 aprilie 2021

CNESP a aprobat mai multe măsuri de restricție, în perioada 19 martie – 18 aprilie 2021

Comisia națională extraordinară în sănătate publică s-a întrunit astăzi în ședință pentru a examina acțiunile necesare de instituit în vederea diminuării riscului de răspândire a virusului Sars-Cov-2 în Republica Moldova. Potrivit reprezentanților ANSP, în prezent, aproximativ toate raioanele din țară sunt sub Cod roșu, care se instituie din momentul înregistrării a 100 de infectări la 100 mii populație. Cea mai gravă situație se atestă în mun. Chișinău, ulterior în raioanele Anenii Noi, Ialoveni, Strășeni, Briceni.

Astfel, CNESP declară stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 19 martie – 18 aprilie 2021, inclusiv. În această perioadă vor intra în vigoare o serie de măsuri de restricție.

CNESP a decis modificarea regimului de activitate a centrelor comerciale și unităților de comerț nealimentar, care de mâine vor activa până la ora 18:00. Totodată, piețele agroalimentare și cele nealimentare vor activa de la ora 7:00 până la ora 15:00.

Restaurantele și localurile de alimentație publică vor putea primi vizitatori doar până la ora 20:00. După ora 20:00 localurile vor putea activa doar cu livrarea produselor la domiciliu. De asemenea, CNESP interzice desfășurarea în unitățile de alimentație publică a nunților, cumetriilor, aniversărilor și altor evenimente. Se interzice organizarea cu prezența fizică a persoanelor în cadrul adunărilor științifice, olimpiadelor sau competițiilor sportive. Nu se va permite nici organizarea în spațiile deschise și închise a festivalurilor, expozițiilor, târgurilor agricole specializate și evenimentelor comerciale.

Funcționarii publici vor activa în continuare după un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituției, pentru ceilalți se va dispune munca la distanță. CNESP îndeamnă și instituțiile private să-și organizeze activitatea în conformitate cu acest principiu.

Din 23 martie, persoanele de peste hotare care vor traversa frontiera de stat Republicii Moldova, pe sensul de intrare, vor fi obligate să prezinte testul negativ la COVID-19, efectuat în ultimele 72 de ore. Cetățenii moldoveni care la intrarea în țară nu vor avea efectuat testul, vor fi obligați să completeze fișele epidemiologice cu indicarea datelor de contact și adresei, astfel încât serviciile de control să poată verifica respectarea regimului de autoizolare pentru 14 zile. Carantina va putea fi întreruptă în a zecea zi, după efectuarea testului COVID, ce va indica rezultat negativ. În Decizia CNESP vedeți categoriile de persoane care fac excepție la această prevedere.

Procesul de învățământ în țară va fi organizat în conformitate cu indicatorii epidemiologici din localitate. Astfel, APL-urile de nivelul 1 și 2, în comun cu administrațiile școlilor și a grădinițelor vor decide, în parte, asupra sistării procesului de învățământ sau dacă există condițiile de a continua studiile cu prezența fizică.

În această perioadă, structurile de control vor fi antrenate masiv, inclusiv în zilele de week-end și în afara programului de muncă, în monitorizarea și verificarea gradului de respectare a restricțiilor aprobate.

De asemenea, CNESP îndeamnă mediul academic și științific din Republica Moldova să se implice plenar în procesul de comunicare și explicare a pericolului pandemiei, dar și acțiunile necesare.

Menționăm că mai multe decizii aprobate astăzi de CNESP se regăsesc în Hotărârea nr. 51 din 19 martie 2021, care va putea fi accesată în scurt timp.

Sursa: Ministerul Sănătății