RESTRICȚII MAI DURE: Centrele comerciale, piețele și restaurantele activează conform unui nou program

RESTRICȚII MAI DURE: Centrele comerciale, piețele și restaurantele activează conform unui nou program

Toate centrele comerciale și magazinele ne-alimentare pot să activeze până la ora 18:00, iar piețele – numai între orele 7:00 și 15:00. Decizia a fost luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Restricțiile au intrat în vigoare de pe 20 martie.

Conform deciziei, restaurantele pot să activeze până la ora 20:00, iar după își continuă activitatea în regim de livrare.

S-a instituit și obligativitatea prezentării testului COVID-19 negativ la intrarea în Republica Moldova, efectuat cel puțin cu 72 de ore înainte. Cei care nu se vor conforma, vor fi obligați să stea 14 zile în carantină, ce va putea fi întreruptă la a 10-a zi, dacă se efectuează testul.

S-a decis, de asemenea, interzicerea desfășurării nunților, cumetriilor, aniversărilor și altor evenimente, în unitățile de alimentație publică. Sunt interzise conferințele științifice, olimpiadele, competițiilor sportive, expozițiile, festivalurile și târgurile. Rămâne în vigoare interdicția privind activitatea teatrelor, cinematografelor și sălilor de concerte

Procesul de învățământ în țară va fi organizat în conformitate cu indicatorii epidemiologici din localitate. Astfel, autoritățile locale, administrațiile școlilor și a grădinițelor vor decide, în parte, asupra sistării procesului de învățământ sau dacă există condițiile de a continua studiile cu prezența fizică.

Funcționarii publici vor activa în continuare după un regim special de muncă, cu prezența fizică la serviciu doar a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituției, pentru ceilalți se va dispune munca la distanță. CNESP îndeamnă și instituțiile private să-și organizeze activitatea în conformitate cu acest principiu.

În această perioadă, structurile de control vor fi antrenate masiv, inclusiv în zilele de week-end și în afara programului de muncă, în monitorizarea și verificarea gradului de respectare a restricțiilor aprobate.

CNESP a declarat stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 19 martie – 18 aprilie 2021, inclusiv.

Sursa: Ministerul Sănătății