18 mii de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost repartizate centrelor de sănătate din țară. Campania de imunizare a lucrătorilor din asistența medicală primară a demarat pe data de 12 martie. Lucrătorii medicali sunt convinși că după vaccinare își vor putea îmbrățișa copii, rudele și prietenii fără frica de a se infecta.

Forfotă mare la Centrul de Sănătate din Călărași. La etajul trei al instituției a fost amenajat un punct de vaccinare. Este a doua zi de imunizare, iar medicii și asistentele medicale din raion se grăbesc să-și administreze vaccinul.

Lucrătorii medicali sunt așteptați în punctul de vaccinare de asistentele medicale Raisa Ursu și Natalia Nastas. Ele au pus la punct fiecare detaliu. Au pregătit seringile, boxa pentru colectarea deșeurilor medicale, au amplasat scaunul și au marcat traseul de vaccinare.

„În prima zi de vaccinare, au fost imunizați peste 50 de lucrători medicali din asistența medicală primară din raion. Este o procedură simplă, care durează mai puțin de două minute. Înainte de a ajunge la noi, toate persoanele sunt verificate de medic. După administrarea vaccinului, toți sunt direcționați spre sala post-vaccinare, unde trebuie să stea 15 minute”, afirmă asistenta medicală, Raisa Rusu.

Medicul de familie, Ana Chitoroagă, care de peste 30 de ani are grijă de sănătatea oamenilor din satul Sipoteni, a ajuns la punctul de vaccinare de dimineață. Lucrătoarea medicală spune că a așteptat vaccinul cu mare nerăbdare, pentru că este convinsă că reprezintă cea mai eficientă metodă de a reveni la normalitate.

„Eu am venit să mă vaccinez cu inima deschisă. Cred că doar vaccinarea ne va apăra de acest virus ucigaș. Am decis să mă imunizez și pentru că am suportat o formă destul de complicată de COVID-19 vara trecută. Am fost spitalizată timp de o lună. A fost destul de complicat. Virusul mi-a provocat pneumonie interstițială polisegmentară bilaterală, tahicardie și afecțiuni articulare”, menționează Ana Chitoroagă.
Și șefa centrului de sănătate din Onișcani, Lilia Scurtu, este convinsă că doar vaccinul împotriva COVID-19 ne va ajuta să învingem pandemia. „Ne vaccinăm pentru că vrem să ne protejăm sănătatea, dar și viața tuturor pacienților noștri. Vaccinul împotriva noului tip de coronavirus nu se diferențiază de alte tipuri de vaccinuri. Sunt convinsă că vaccinul ne va proteja de cazurile severe de boală și de spitalizare. Dacă oamenii și lucrătorii medicali se vor vaccina, vom reuși să revenim cât mai curând la o viață activă social, de care ne este atât de dor”, menționează Lilia Scurtu.

Medicul epidemiolog, Vera Lefter, spune că s-a vaccinat nu doar pentru a se protejata, dar și pentru a fi un exemplu pentru cei din jur. „Istoria ne-a demonstrat că vaccinarea a contribuit la prevenirea sau chiar lichidarea unor maladii precum: tetanosul, poliomielita, hepatita virală B, difteria. Eu cred că doar vaccinarea ne va ajuta să combatem noul tip de coronavirus, deoarece restricțiile epidemiologice și metodele aplicate până acum nu au învins virusul – oamenii continuă să se îmbolnăvească și să decedeze din cauza SARS-CoV-2”, specifică Vera Lefter.

Drumul spre punctul de vaccinare a fost mai scurt ca niciodată pentru laboranta Natalia Galbura, care consideră că „imunizarea va contribui la redeschiderea hotarelor, reducerea îmbolnăvirilor provocate de COVID-19 și la salvarea de vieți”.

În Republica Moldova, campania de vaccinare împotriva COVID-19 a demarat pe 2 martie.
Foto credit: MSMPS