În Republica Moldova se desfășoară imunizarea cu a doua doză de vaccin AstraZeneca

În Republica Moldova se desfășoară imunizarea cu a doua doză de vaccin AstraZeneca

În Republica Moldova a început imunizarea cu a doua doză de vaccin AstraZeneca. Agenţia Naţională de Sănătate Publică a distribuit centrelor de vaccinare peste 83 de mii de doze. La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga”, unde a fost dat startul campaniei naţionale de vaccinare, lucrătorii medicali au așteptat cu nerăbdare să vină la rapel.

De peste un an, Ludmila Tarța tratează zilnic pacienții infectați cu noul tip de coronavirus. Asistenta medicală superioară din secția Consultativă a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” spune că îi este greu să descrie în cuvinte chinurile prin care trec pacienții cu coronavirus. Ludmila Tarța a fost și ea infectată, de aceea îndeamnă oamenii să se vaccineze, pentru a preveni îmbolnăvirea și cazurile complicate de boală. 

„M-am vaccinat deja a doua oară. Am încredere mare în vaccinuri. Le recomand oamenilor să facă acest vaccin cât mai urgent. Doar imunizându-ne putem să ne protejăm și să-i avem pe cei dragi alături de noi”, menționează Ludmila Tarța. 

Medicul Eduard Eftodiev a fost nerăbdător să-și administreze a doua doză de vaccin. Doctorul are 62 de ani şi recunoaște că se teme de coronavirus, mai ales că nu a suferit o formă ușoară a bolii şi a fost internat timp de două săptămâni în spital.

„Am venit cu mare încredere să mă vaccinez. Cred că vaccinarea o să ne debaraseze de această ciumă, virus care ne-a îmbolnăvit rudele, ne-a omorât prietenii, medicii, colegii. A făcut mari ravagii şi sunt 100% încrezut că vaccinul o să ne scoată din această pandemie. M-am vaccinat din propria inițiativă, cu bunăvoință și neobligat de nimeni. Toată familia mea s-a imunizat deja”, afirmă Eduard Eftodiev. 

Iar medicul chirurg cardiovascular, Eugen Șerban, este convins că doar împreună, prin vaccinare, putem opri răspândirea pandemiei. „După prima doză de vaccin m-am simțit bine, nu am avut reacții adverse. Toate vaccinurile sunt eficiente împotriva virusului. Riscul bolii este foarte mare, complicațiile sunt majore și pot provocate decese, iar singura modalitate de a preveni aceste urmări grave este vaccinarea”, punctează Eugen Șerban. 

Asistenta medicală superioară din secția Hemodializă și Transplant Renal, Anastasia Bobeica, spune că are încredere în vaccinurile care sunt disponibile în Republica Moldova. „Am avut emoții pentru a doua doză. După prima doză am avut puțină febră, o reacție absolut obișnuită la imunizare. Eu cred că este foarte important să ne vaccinăm deoarece pandemia ne ține departe de rude, de familie, de prieteni și de călătorii”, afirmă Anastasia Bobeica. 

Iar medicul rezident, Olga Covaliov, declară că „procedura de vaccinare este foarte simplă și durează doar câteva minute. Eu am decis să mă vaccinez pentru a-mi proteja sănătatea dar și viața oamenilor din jur”. 

În prezent, la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” s-au vaccinat 90% dintre lucrătorii medicali. Coordonatoarea procesului de imunizare din instituția medicală, Marcela Chilianu, a specificat că deja de săptămâni bune spitalul nu înregistrează cazuri noi de infectare a personalului medical. „Au fost doar câteva îmbolnăviri, dar persoanele erau în perioada de incubație a virusului, însă au suportat boala foarte ușor, majoritatea asimptomatic”. 

Pe umerii asistentei medicale Galina Ciobanu a căzut cea mai mare responsabilitate: vaccinarea contra COVID–19 a primilor medici din Republica Moldova. Și-a început activitatea la SCR „Timofei Moșneaga” în 1991, în funcție de asistentă medicală, secția Reumatologie. Ulterior, s-a transferat în secția Consultativă Policlinică a spitalului, unde muncește până-n prezent. După ce a participat la mai multe campanii de imunizare, doamna Galina a fost aleasă și de această dată să participe la vaccinarea angajaților spitalului contra celui mai mare dușman din ultimul deceniu, noul tip de coronavirus. 

„Știam că voi avea emoții, dar abia când am ajuns în punctul de vaccinare le-am simțit cu adevărat. Aceasta este o responsabilitate foarte mare. Și o fac datorită dragostei și devotamentului față de spital și față de profesia mea” a povestit asistenta medicală.

De multe ori asistentele medicale rămân în umbra istoriilor de succes, deși acestea participă cot la cot cu doctorii la salvarea pacienților. Galina își amintește cu lacrimi de bucurie de bolnavii pe care i-a ajutat să se recupereze.

„Noi realizăm un lucru foarte dificil. Să știți că ne dedicăm totalmente medicinei. Pentru mine este important și unic fiecare pacient. Noi suntem pentru ei și mame, și surori, și prietene, și psihologi. Ei devin parte a sufletului nostru. Cu mulți mă întâlnesc apoi pe stradă, iar ei mă recunosc și de fiecare dată îmi spun „mulțumesc”.

Și ea și-a administrat cea de-a doua doză de vaccin contra COVID–19 și spune că se simte în siguranță. Imediat ce a fost imunizată, Galina Ciobanu s-a echipat din nou și și-a continuat cu abnegație munca, purtând în suflet aceleași emoții calde față de fiecare coleg. 

Rapelul cu AstraZeneca se face în decurs de 4-12 săptămâni de la administrarea primei doze.

Foto credit: OMS

Sursa: Ministerul Sănătății