Astăzi este marcată Ziua Internațională a Familiei. MSMPS întreprinde măsuri continue pentru susținerea familiilor din Republica Moldova

Astăzi, în întreaga lume este marcată Ziua Internațională a Familiei, pentru a sublinia importanța familiei și a valorilor sale în societate. Această zi are rolul de a promova valorile majore ale familiei: dragoste, respect, egalitate, parteneriat, prevenirea/combaterea violenţei în familie, concilierea vieții profesionale cu viața de familie, etc.

Genericul Zilei Internaționale a Familiei în anul 2021 este ”Familiile și noile tehnologii”, care evidențiază impactul tehnologiilor asupra vieții de familie, pentru a recomanda politici orientate spre familie, care să valorifice aspectele pozitive și să contracareze efectele negative ale acestor tendințe, în contextul în care, pandemia COVID-19 a demonstrat importanța tehnologiilor digitale pentru muncă, educație, comunicare și alte domenii prioritare.

Prioritățile naționale în ceea ce privește protecția familiei se axează pe următoarele dimensiuni: politici de protecție a familiilor cu copii (concediul pentru îngrijirea copilului, concediului paternal); politici de protecție socială a familiilor vulnerabile (servicii sociale menite să asiste familia pe parcursul ciclului de viață și a riscurilor întâmpinate; prestații sociale); politici ocupaționale și de protecție a salariaților în câmpul muncii (promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj, prevederi legale ce oferă posibilități de asigurarea a concilierii vieții de familie cu cea profesională); politici în domeniul asigurării egalității de gen, precum și de prevenire și combatere a violenței în familie.

În acest sens, pe parcursul anului 2020, au fost implementate mai multe măsuri pe domeniile enunțate: majorarea indicatorilor de bunăstare, care a permis încadrarea suplimentară în Programul de ajutor social a cca. 2300 familii beneficiare de ajutor social și cca 3000 familii beneficiare de ajutor pentru perioada rece a anului, majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% la 75%. De cel puțin o plată de ajutor social au beneficiat în anul 2020, 96067 familii defavorizate, iar de ajutor pentru perioada rece a anului, 245425 familii.

Totodată, în contextul pandemiei COVID-19, împreună cu partenerii externi au fost realizate mai multe studii privind impactul pandemiei asupra egalității de gen și violenței în familie, politicilor prietenoase familiei  și a practicilor bune la locul de muncă.

Cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Familiei, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în comun cu alte autorități, instituții publice și parteneri de dezvoltare planifică desfășurarea mai multor evenimente la nivel național, în scopul evidențierii importanţei și rolului familiilor  în societate.

Un eveniment aparte în contextul marcării Zilei Internaționale a Familiei îl reprezintă lansarea de către Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) a unei campanii de încurajare a taților să se implice în activitățile de creștere și îngrijire a copiilor și împărțire egală a responsabilităților casnice, care se va desfășura pe parcursul următoarelor luni.

Lista tuturor activităților dedicate marcării Zilei Familiei în Republica Moldova, vedeți aici.

The post Astăzi este marcată Ziua Internațională a Familiei. MSMPS întreprinde măsuri continue pentru susținerea familiilor din Republica Moldova appeared first on Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale.

Sursa: Ministerul Sănătății