Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a aprobat noi măsuri de prevenire și control a infecției COVID-19

Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a aprobat noi măsuri de prevenire și control a infecției COVID-19

Membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) s-au întrunit astăzi în ședință pentru a aproba noi măsuri de sănătate publică, în scopul prevenirii cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19 și asigurării unui nivel de alertă adecvat pentru gestionarea eficientă a situației epidemiologice.

„Scopul nostru e de a optimiza măsurile epidemiologice, astfel încât să fim pregătiți pentru creșterea numărului de cazuri, dar în același timp, să nu creăm bariere pentru cetățeni. Ne propunem ca împreună cu Agenția pentru Guvernare Electronică și Ministerul de Interne, să implementăm o serie de soluții digitale pentru eficientizarea controlului de prevenire a infecției COVID-19, cum ar fi certificatul digital interoperabil de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19, un sistem electronic de completare online a fișei epidemiologice pentru pasagerii și călătorii care traversează frontiera de stat a Republicii Moldova pe sensul de intrare și o aplicație mobilă pentru monitorizarea persoanelor care trebuie să respecte regimul de autoizolare sau care se tratează la domiciliu de COVID-19”, a declarat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, după ședința CNESP.

 Conform Hotărârii CNESP, vor fi intensificate măsurile de prevenire și control a infecției cu COVID-19 în punctele de trecere a frontierei, prin optimizarea fluidizării traficului de călători. Totodată, pentru evitarea aglomerațiilor, vor avea acces în incinta Aeroportului Internațional Chișinău, doar călătorii care prezintă  tichetul de călătorie, fără însoțitori.

Traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova se permite fără restricții la prezentarea certificatului de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 cu schema completă de vaccinare, prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48h de ore înaintea îmbarcării, sau prezentarea concluziei medicale confirmative în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19, valabil pe o perioadă de 90 zile din data efectuării investigației.

Persoanele care la intrarea în țară nu vor prezenta documentele sus-menționate, vor fi plasate în regim de autoizolare pe o perioadă de 14 zile, vor completa obligatoriu fişa epidemiologică și vor semna o declarație pe propria răspundere de respectare a regimului de autoizolare, în locurile declarate. Regimul de autoizolare poate fi întrerupt  după a 7-a zi dacă efectuează un test PCR COVID-19 sau test rapid de diagnostic Ag SARS CoV-2, iar rezultatul acestuia este negativ prin act confirmat. De asemenea, a fost majorată vârsta copiilor care intră fără restricții în țară, până la 12 ani.

Hotărârea CNESP prevede și anumite restricții privind accesul în instituțiile de alimentație publică în spații închise, teatre, muzee, cinematografe, biblioteci, zone de agreement, festivități (nunți, cumătrii, zile de naștere, etc.), evenimente în masă (festivaluri, târguri, etc.,), centre sportive și bazinele sportive, care se va efectua cu participarea vizitatorilor/spectatorilor în limita a 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 250 persoane într-un spațiu închis, cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară. Se permite organizarea evenimentelor publice în spații deschise cu condiția purtării măștilor de protecție în cazul în care distanța fizică de mai mult de 1 metru nu poate fi asigurată.

Menționăm că prevederile Hotărârii CNESP aprobate astăzi vor intra în vigoare din 16 august curent.

Hotărărea CNESP nr. 59 din 13 august 2021, o puteți consulta aici.

Sursa: Ministerul Sănătății